Áradás a Rábán: Körmenden segítenek a győri katonák

Szerző és fotó: Venesz Klaudia
2024.06.10. 09:15

A prognózis szerint a rekordszintet megközelítő tetőzés várható a Rábán, emiatt a MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred ötven tagját vezényelték hétfőn reggel Körmendre, segíteni az árvízvédelmi munkálatokban.

Az alakulat vasárnap este kapta a feladatot a Rába folyón kialakult, rendkívüli árvízhelyzet miatt – mondta el portálunknak Matyi Tibor Mihály ezredes. „A tájékoztatás szerint az előrejelzések alapján a legnagyobb vízszintet meghaladó árvízszint várható, ezért a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Területi Védelmi Bizottsága arra kérte a Magyar Honvédséget, hogy a védekezéshez szükséges erőket rendelje ki” – áll a vezénylésben.

A laktanyából 50 főt irányítottak Körmendre: az elsődleges feladat a homokzsákok töltése és kihelyezése lesz az árvízvédelmi védekezésben érintett terepszakaszon.

Az állomány kiértesítését vasárnap késő este kezdték meg, a szolgálatot hétfő hajnalban vették fel a hivatásos katonák. A folyó tetőzése legkésőbb kedden várható és az árhullám hamar le is vonul szakemberek szerint, Győrnél pedig alacsonyabb szintű tetőzés várható. A honvédeket háromnapos tartózkodásra készítették fel, azonban ha tovább szükséges a védekező munkálatok folytatása, az állományt átcsoportosítják, szükség esetén váltják.

Nemcsak a katonaságot vezényelték át: az ország keleti részéből is érkeznek vízügyi szakemberek a folyószakasz biztonságossá tételéhez kapcsolódó munkálatok elvégzésére.

Korábban írtuk: