Zöld Győr

Áprilisban lehet égetni

J. Kovács Andrea Fotó: O. Jakócs Péter
2023.04.03. 06:38

A városi közgyűlés döntése értelmében idén tavasszal, április 1–30. között égethetjük el az ágakat és a fás szárú kerti hulladékokat.

Ez a lehetőség csak a szélcsendes időre vonatkozik 8 és 17 óra között. Fontos tudni azt is, hogy ünnepnapokon, vagyis április 7-én, 9-én és 10-én nem engedélyezett az égetés.

Köznevelési, egészségügyi, szociális, gyermek- és ifjúságvédelmi intézménnyel közvetlenül szomszédos ingatlanon, annak működési ideje alatt tilos égetni! Ugyancsak tilos az égetés a szomszédos telektől 10 méteres, a saját telken lévő épülettől 5 méteres távolságon belül! A tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül!

Ugyanakkor ne feledjük, hogy az égetés rendkívüli módon szennyezi a levegőt, ezért inkább az avart, a levágott füvet, az ágakat, gallyakat házilag hasznosítsuk. A ledarált faág könnyebben komposztálható. Mulcsként szétteríthetjük a növények alatt, ezzel megakadályozhatjuk a gyomok terjedését, nedvesen tarthatjuk a talajt, így kevesebbet kell locsolnunk. A mostanában egyre népszerűbb magaságyások készítésekor is jól jöhet.

A kis kertet gondozók számára sok esetben nehézséget okoz a tavaszi metszés során keletkezett nyesedék elhelyezése, darálása vagy komposztálása. Ilyenkor a zöldhulladékot leadhatjuk a GYHG Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. által működtetett hulladékudvarokban, vagy aprítva a biohulladék gyűjtésére alkalmas edényekbe tehetjük. Elsősorban a levágott, beteg faágakat javasolt ide helyezni, mert azokat a Sashegyi Hulladékkezelő Központban darálás után, ipari körülmények között komposztálják. Így a betegséget okozó baktériumok, gombák, kártevők biztosan elpusztulnak.

Kapcsolódó témák: #égetés | #komposztálás | #nyesedék | #Zöld Győr |