Hirdetés
Árhullám

Apad a Duna, csütörtök reggelre helyreállhat a közlekedés

Fotó: Beledi Márta
Győr+
2021.07.21. 20:05

A Mosoni-Duna áradása szerda éjjel megállt, azóta óránként 2-4 cm-es apadás figyelhető meg a folyón.

Hirdetés

Mind a Duna, mind a Mosoni-Duna vízszintje apad, ezzel együtt pedig a városban is kezd visszahúzódni a folyó.

“A kedvező vízállás hatására felkészülünk  Kossuth-híd és Móricz Zsigmond alsó rakparti út megnyitásához a következő menetrend szerint” – tájékoztatta a Győr+-t Máthé-Tóth Péter, a Győri Útkezelő Szervezet szóvivője, műszaki vezetője, aki az alábbi pontokat küldte nekünk:Várhatóan az esti, éjszakai órákra húzódik vissza a víz szintje a rakparti útról.

– Csütörtök reggel 6 órától gépi és kézi mosással meg lesz tisztítva a rakparti út és a járda is.

– A mosás, takarítást követően nyitjuk meg ismét a forgalom számára az alsó rakparti utat és a Kossuth-hidat – előre láthatóan reggel 8 óra körül.

Csütörtök reggel 8 óra körül – takarítást követően – megnyitjuk a forgalom számára  Kossuth-hidat és az alsó rakparti utat. A Volánbusszal történő egyeztetés szerint holnap (csütörtök) a nyitást követően, azaz 8 óra körül a CITY és 6-os autóbuszok ismét a belvároson keresztül, a Móricz Zsigmond rakpart – Kossuth-híd útvonalon közlekednek  menetrendjüknek megfelelően. 

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság is megszüntette az a régióban az árvízvédelmi készültséget.

“Az elmúlt 24 órában már sehol nem mértek számottevő csapadékmennyiséget és az előrejelzések szerint a következő 6 napban nem is valószínű további jelentős csapadék.

A ma reggeli adatok alapján hajnal óta ismét töltődik a dunacsúnyi tározó, ami a hazai Dunaszakaszon felgyorsítja az apadást. Nagybajcsnál tegnap este 601 cm és 5600 m3 /s értékek mellett következett be a tetőzés. Ma reggel 571 cm-es vízállást mértek a vízügyi szakemberek, az érkező vízhozam 5200 m 3 /s. A nap folyamán a tározó üzemeltetése függvényében további, változó intenzitású apadás történik.

A fentiekből következően ma 18 órától megszűnt valamennyi árvízvédelmi készültség a teljes működési területünkön (Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom Megye) – jelezte közleményében a vízügyi szervezet.

A folyó visszahúzódásáról Beledi Márta készített képeket, amelyeket az alábbi galériában tekinthetnek meg:

Galéria: Beledi Márta

Hirdetés