Hirdetés

Anyatej – A természet csodája

Fotó: Shutterstock / Evgeny Atamanenko
Nagy Dóra
2020.08.09. 14:11

Anya és baba nyugodtan fordultak egymás felé, a kis izgága test lélegzetről lélegzetre, kortyról kortyra nyugodott meg, ahogy betöltötte száját az anyatej íze. Sajnos vannak, akiknél nehézségek árnyalják a gyönyörű pillanatokat. Albert Nórával, szülés- és gyermekágy-felkészítő trénerrel, gyermekágy- és szoptatástámogató dúlával beszélgettünk az augusztus elsejei anyatejes táplálás világnapja alkalmából a szoptatásról, annak nehézségeiről.

Hirdetés

Miért fontos az anyatejes táplálás? Hogy hat a babára és az anyára?
Az anyatej egy fantasztikus táplálék, összetétele folyamatosan változik, a kicsi igényeihez igazodik. A mellben már a várandósság alatt termelődik kolosztrum, azaz előtej. Speciális összetétele miatt, s mivel csak kevés van belőle, nem terheli a baba csöppnyi, cseresznye méretű gyomrát és a kiválasztó szerveit, támogatja a mekónium (magzatszurok) távozását, a nagyobb mértékben jelen levő bilirubin elégséges távozását. Az előtejet a baba első védőoltásának is nevezik, bevonatot képez a bélrendszerben, ami komoly védelmet alakít ki a vírusokkal és a bakteriális fertőzésekkel szemben is. Az újszülöttnek 3-4 napig, amíg az első tejbelövellés megtörténik, nincs is másra szüksége. Az igény szerinti szoptatás hatására aztán megérkezik az „igazi” anyatej is.
Hatással van a szoptatás a baba és az anya későbbi fizikai és lelki egészségére is. A korai mellre helyezés segíti a méhlepény leválását, a méh összehúzódását, a gyermekágyas vérzés csökkenését. A szoptatásnak fontos szerepe van az anya és a csecsemő közötti kötődés kialakulásában, felerősíti az anyává válás érzését, megnyugtatja a babákat, akinek ebben az időszakban szinte nélkülözhetetlen az anya közelsége.

Miért lehet, hogy valakinek nincs, vagy kevés teje van?

A szülés után az anya testében óriási hormonális átállítódás zajlik, amely az anyatej termelését is indítja, valamint a baba természetes ösztöne a sűrűn mellre kerülésre arra ingerli az anyai szervezetet, hogy megfelelő mennyiségű tejet termeljen. A szoptatás egyes anya–baba párosnak azonnal sikeresen indul. Amikor azonban egy édesanya számára a szoptatás nehézségekbe ütközik, ajánlatos szakemberrel konzultálnia. A legtöbb esetben a kevés tejnek gyakorlati és fizikai okai vannak: a helytelen mellre tétel és az időben korlátozott, időhöz kötött szoptatás, az anyát érő stressz, az evés, ivás és pihenés elégtelensége. Néhány esetben okozhatják a tejtermelési gondokat komolyabb lelki okok. Ha ezeket az anyák már szülés előtt is érzik, érdemes ezeket még a szülés előtt segítővel átbeszélni.

Ritkábban, de akadálya lehet a szoptatásnak, a genetikailag elégtelenül fejlődött mirigyállomány a mellben, vagy ha az anyának korábban mellműtétje volt, illetve az anya hormonális problémái.

Albert Nóra

Amennyiben gyógyszeres kezelést igénylő betegség alakul ki a szoptatás ideje alatt, feltétlenül szoptatásban is képzett orvossal kell konzultálni (lehetőség szerint IBCLC – laktációs szaktanácsadó), aki ha tud, ajánl megfelelő gyógyszert. Ha ez nem lehetséges, akkor részlegesen vagy teljesen el kell hagyni a szoptatást.

Mi a helyes szoptatási módszer, elv? Mi okozhatja, ha nem megy a szoptatás, ha fáj? Mit tehet ilyenkor az anya?

Fontos, hogy a babájukat várók előre is készüljenek a szoptatásra, ismerjék meg az igény szerinti szoptatás valódi jelentését. Arra biztatok mindenkit, hogy bátran kérdezzen, kérjen tanácsot, így korai szakaszban elcsíphetők és kezelhetők a kialakuló problémák.

Az a helyes testhelyzet, ha anya is jól érzi magát, ellazult a szoptatás alatt, és a babát megfelelő pozícióban tartja, valamint csak akkor vonja rá a mellére a picit, ha nagyra tátja a száját. Ekkor a baba nemcsak a bimbóra „harap rá”, hanem a bimbóudvar alatti tejöblöket is masszírozza az ínyével, így a saját vákuum erején túl ez is segít a tejleadó reflex beindításában.

Ha a baba sír, az az éhségnek már a késői jelzése, a kiürült pocakot még álmukban, az úgynevezett korai éhségjelekkel közlik a picik, ezekre reagálva sokkal könnyebben mellre lehet tenni őket, hiszen még nyugodtak. Fontos tudni, hogy amikor a babáknak fejlődési-növekedési ugrása van, akkor ösztönösen rövid és sűrű szopizásra váltanak. Ilyenkor nem szabad megijedni, bátran szoptassanak az édesanyák igény szerint, pár nap alatt beáll egy új rend.

Fotó: Pixabay

Sok nő aggódik, hogy nem megfelelő a melle a szoptatáshoz.

Nagyon sokféle mell és mellbimbó van a világon: kicsi és nagy keblek, kicsi és nagy, kiemelkedő és lapos, vagy befele forduló mellbimbók. A legtöbb nő képes a szoptatásra. Mivel a babának nem a mellbimbót kell bekapnia, hanem a bimbóudvar területét, ezért kisebb vagy laposabb bimbóval sem lehetetlen a szoptatás, sőt a baba ki tudja fordítani a bimbót szopizás közben. Mielőtt az anya bimbóvédőt használna, érdemes szoptatástámogatást kérni, hogy valóban szükség van-e rá.

Az édesanya a megfelelő mennyiségű mellszövet bekapását segíteni tudja előfejéssel, ami puhítja a mellet. A baba ezután szépen meg tudja már nyújtani a bimbót a szájában, ami így eléri a szopizást ingerlő pontot a szájpadlásán, valamint a leadott tej is azonnal megfelelő helyen landol, így megkönnyítve a szívás-nyelés ritmusát.

Előfordulhatnak olyan problémák, amelyek a baba oldaláról nehezítik meg a szopizást, de nem teszik lehetetlenné. Születési sérülések, lenőtt nyelvfék, gótikus szájpadlás, vagy éppen egy beljebb eső áll. Szerencsére ezekben a helyzetekben is van megoldás, segítséggel, támogatással és türelemmel orvosolhatók, illetve ma már vannak olyan szoptatást segítő eszközök, amelyek végső esetben a nehezebb helyzetekben támogatást tudnak nyújtani.

Fotó: Pixabay

Sok anya hallotta már, biztos nem elég zsíros a teje vagy éppen túl zsíros.

Az anyatej összetétele mindig a baba életkorának és szükségleteinek megfelelő. Az első mirigyekben szomjoltóbb, hígabb tej termelődik, de a zsíros tej is minden édesanya mellében ott van, csak a hátsóbb tejmirigyekben. Ahhoz, hogy a baba ehhez hozzájusson, és a súlyfejlődése megfelelő legyen, elegendő ideig kell egy evésnél egy mellen szopiznia. Az, hogy valaki jobban, más kevésbé hízik, a genetikán is múlik.

Mikor kell segítségért fordulni?

A felkészülésben az anyatejes táplálást támogató anya-csoportok, a célzott tréningek, az önkéntes szoptatástámogatók, a gyermekágyas dúlák is segíteni tudnak. A szoptatástámogatást, szoptatási tanácsadást legmagasabb szinten az IBCLC laktációs szaktanácsadók végzik. Amikor komolyabb probléma merül fel, őket érdemes felkeresni.

Viszont már orvosi segítség kellhet a szoptatás következtében kialakult, múlni nem akaró, egyre rosszabbodó sebes állapotoknál, valamint a mellben, mell körül érezhető, ok nélküli tartós fájdalmaknál. Illetve, ha a tejpangás miatti kezdődő mellgyulladás nem múlik a szoptatás, borogatás, masszírozás hatására, az állapotot egy napnál tovább tartó magas láz, fájdalmas feszülés, piros folt, gyengeség, influenzaszerű tünetegyüttes kíséri. Fontos, hogy mindenképpen szoptasson az anya a gyulladt mellből is, mert az egyéb kezelések mellett ez a leghatékonyabb megoldás a gyors gyógyuláshoz.

Előfordul, hogy a baba kezdeti lustasága, aluszékonysága nem múlik, nem hatékony a szopizása, ilyenkor is érdemes szakember segítségét kérni, hátha a baba részéről van képtelenség a helyes szopóreflexre.

Fontos, hogy legyen egy elérhető kísérője és tanácsadója az édesanyáknak, családoknak a szoptatás támogatásában akkor is, ha valamiért a szoptatás rövid ideig, részlegesen vagy egyáltalán nem sikerült. A támogatás, az elfogadó és ítélkezésmentes segítség mindenkinek jár.

Kapcsolódó témák: #Pöttyös Klub |
Hirdetés