Hirdetés
Kiállítás

„Álmainkban mindig jelen vagyunk”

Fotó: Tanai Csaba Taca
Hajba Ferenc
2021.06.16. 06:55

A pápai tanítóképzővel együtt 1959-ben érkezett Győrbe Cziráki Lajos Munkácsy-díjas festőművész. Másfél éven át lakott a képző szertárában, ahol pár négyzetméteren teremtette meg a maga csodálatra méltó festői világát.

Hirdetés

Cziráki Lajos művészetének bemutatása mindig rangos eseménye a város kulturális életének. Cziráki, a nemzetközi mércével mérhető alkotó festményei és rajzai népszerűek a képkedvelők körében.

Pápai Emese művészettörténész, főmuzeológus, a Kortárs Kulturális Központ részlegvezetője értő gondozásában most a múzeum saját tulajdonában lévő alkotásokból nyílik egy izgalmas kamarakiállítás pénteken délután ötkor a püspöki udvarbíróház időszaki kiállítóterében, az Apor Vilmos püspök tere 2. számú épületében. Az Akrobatika című kiállításon láthatunk festményeket, egyedi rajzokat, rézkarcokat és linómetszeteket is.

Hirdetés

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum által rendezett tárlat festményein is felismerhetőek az alkotó jellegzetes allegóriái, az éteri harmóniát szimbolizáló kürt – mely szertári lakóhelyének tárgya, tartozéka volt -, a finom textília, ami a finomság és a fellebbenő sejtelmesség érzetét kelti, s a nagyívűen szárnyaló vagy éppen félelmet keltő madarak.
Tanúja és társa, felesége és tanítványa a „békesség rendjére vágyó embernek” nevezte férjét, aki „csöndes tapintattal” vállalta vallásosságát.

Fotó: Hajba Ferenc

Egy Czigány Györgynek adott interjújában úgy fogalmazott a festő:  „Álmainkban mindig jelen vagyunk, s itt megadatik az a lehetőség, hogy egy előre soha sem preparálható nézőpontból vizsgáljuk önmagunkat. Belső látásunk támasztékai azok a motívumok, amelyeket az álom történése kínál.”

Cziráki Lajosnak sok képe került győri múzeumba, a városházára, valamint a hagyatékot megvásároló Paár Attila gyűjteményébe. A mostani, Akrobatika című kamarakiállítás lelkileg is közel engedi a nézőt egy-egy képhez. A címadó képen a lebegés, valamint az egyensúlyozás igénye, a hétköznapi valóságtól való elszakadás vágya és annak visszatartó, a valósághoz gravitáló ereje találkozik egymással, hogy megpróbáljon harmóniát teremteni a feszültség fenntartása helyett.

Fotó: Hajba Ferenc

A kamarakiállítást június 18-án, pénteken délután ötkor nyitják meg, és augusztus elsejéig, hétfő kivételével naponta délelőtt tíztől este hat óráig tekinthető meg a Káptalandombon. Érdekesség, hogy a Múzeumok éjszakáján Pápai Emese tart értő tárlatvezetést az érdeklődőknek.

likeold
a fb oldalunkat