Állítsuk meg a száguldozókat!

Földvári Gabriella FOTÓ: POLICE.HU
2023.03.31. 13:22

A legutóbbi közgyűlés Takács Krisztián képviselő hívta fel a testület figyelmet arra, hogy valamit tenni szükséges a városban száguldozó autósok, motorosok megfékezésére. A közelmúltban három olyan baleset is történt gyorshajtás miatt, amelyek csak a szerencsének köszönhetően nem torkolltak nagyobb tragédiákba.

Az elmúlt szombaton két helyszínen hagyta el az úttestet egy-egy autó, relatív, vagy abszolút gyorshajtás miatt. A nem megfelelő tempó miatt a Budai úton, a Famulus Hotel előtt, illetve a Mészáros Lőrinc út kanyarulatában csapódott a járdára autó úgy, hogy közben kitörtek a közvilágítási oszlopok. Vasárnap egy gyors, jobbról előzést eltervelő autós nem tudta kordában tartani járművét, ezért az egyenes vonalvezetésű Tihanyi Árpád utat elhagyva, az út menti szegélyen megperdülve a jelzőlámpákat irányító vezérlőszekrénynek ütközött.

Ezeknél a baleseteknél akár lehettek volna gyalogosok, biciklisek, családanyák, családapák, gyerekek. Nagy szerencse kellett ahhoz, hogy egy ilyen nagyvárosban, mint Győr, akkor, ott, éppen ne legyen senki a járdán!

A balesetekből származó anyagi kár azonban jelentős és nem csak a vétkes autósoknak, hanem a városnak is. „Egy közvilágítási oszlop és lámpafej telepítési ára a roncs elbontásával együtt eléri az egymillió forintot. Ebben az esetben a kárt okozó biztosítója fogja fedezni a költségeket, de az ügyintézés hosszadalmas. A jelzőlámpa vezérlés tönkretétele nagy kárt okozott, akár 10 millió forint is lehet a helyreállítása. A Tihanyi úti baleset miatt három kereszteződés maradt jelzőlámpa nélkül: a Tihanyi – Mészáros, a Tihanyi – Buda és a Tihanyi – Attila úti csomópontok. A balesetben megsemmisült a vezérlésen kívül a villanyóra is. Szerdára sikerült helyreállítani az áramszolgáltató közreműködésével az áramellátást, így a Tihanyi – Mészáros és a Tihanyi – Buda csomópontokban a lámpák újra működnek.

Az összetört vezérlőegység helyett újat kell vásárolni, aminek nem egyszerű a beszerzése. Az osztrák gyártó cég igyekszik a leghamarabb új eszközt biztosítani nekünk, de akár több hétbe is telhet. Ez sok idő, ezért a Magyar Közút győri központjától kértünk és kaptunk kölcsön egy tartalék állományba sorolt régi vezérlőt, hogy ideiglenesen működtetni tudjuk az Attila utcai jelzőlámpát, amíg meg nem érkezik az új.” – erről tájékoztatta portálunkat Máthé-Tóth Péter a győri Útkezelő Szervezet igazgatója.

A közelmúltban Győrben történt balesetekkel kapcsolatban a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet, hogy a KRESZ szabályai minden közlekedésben résztvevőre vonatkoznak! A balesetek elkerülése miatt fontos, hogy az időjárási és a látási viszonyoknak megfelelően vezessünk, és vegyük figyelembe a lakott területre vonatkozó sebességhatárokat és az esetleges korlátozásokat is. Számos baleset adódik ugyanis gyorshajtás miatt és az elsőbbségi jog meg nem adásából is, ezekre kérik, hogy fokozottan ügyeljenek a sofőrök. Továbbá arra is figyelmeztetnek, hogy a biztonsági öv használata az autóban utazó valamennyi személy számára kötelező, a rendőrök ebben az évben pedig kiemelten ellenőrzik, hogy becsatolják-e az emberek. A rendőrség balesetmegelőzési szakemberei egyébként nagy hangsúlyt fektetnek a prevencióra is.

Egyöntetű vélemény, hogy nem szabad hagyni, hogy a száguldozók teret kapjanak a város utcáin. Aki ilyet tapasztal, az tegyen bejelentést, hívja a rendőrséget, hogy megelőzhetőek legyenek a tragédiák.

Kapcsolódó témák: #baleset | #gyorshajtás | #közlekedésbiztonság |