Állatmentők éjszakája

J. Kovács Andrea
2023.01.02. 17:28

Az év utolsó napjának estéje és éjszakája mindig a robbanó petárdáktól hangos. Csakhogy amíg az emberek nevetve, bosszankodva vagy épp az ijedtségtől összerezzenve reagálnak a durva hanghatásra, addig az állatok valóságos pánikrohamot kapnak és menekülőre fogják.

Rengeteg kutya veszik el ilyenkor, s bár többségük előbb-utóbb hazakerül, egy részüket soha nem látja viszont a gazdája. Jószívű és áldozatkész emberek összefogásával néhány éve a közösségi médiában megalakult a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet.

A csoport országszerte önkénteseket toboroz, akik az elveszett, illetve talált kutyák, macskák hazajuttatásában vesznek részt. A győrújfalui Nagy Tamás idén kapcsolódott be az ügyeleti munkába, s tapasztalatairól szívesen nyilatkozott a Győr+ Médiának: „Jól szervezett csoportról van szó. Már november végén elkezdődik a munka, a jelentkezők bekerülnek egy adatbázisba, ahol pontosan rögzítik, miben tudnak segíteni. Az un. vadászok, az elveszett állatokról szóló posztokat gyűjtik. A koordinátorok megnézik melyik megyében és településen van a kutya, majd kikeresik és értesítik a legközelebbi csoporttagot. Utóbbiak között vannak, akik chip-leolvasást, mások befogást, ismét mások ideiglenes befogadást vagy éppen szállítást vállalnak.

A mostanáig befutó országos adatok alapján mintegy 260 kutya veszett el szilveszter éjjel, ebből 127 már otthon van. Négyen sajnos már biztosan nem jutnak haza, mert baleset áldozatai lettek, a többiek még kóborolnak. Az ijedtségtől sokkos állapotba került négylábúakat sokszor nem vagy csak néhány nap múlva lehet befogni, akkorra már teljesen kimerülnek. Én reggel fél hatig koordinátorként dolgoztam. Mozgalmas éjszakánk volt, és jó érzéssel tölt el, hogy 12 kutya hazajuttatásában tudtam segíteni.” – mondta portálunknak Nagy Tamás.

Kapcsolódó témák: #állatmentés | #szilveszter |