Hirdetés

Állatkertek napja

Fotó: Zoo Győr
Győr+
2022.08.09. 15:04

Augusztus 9-én ünnepeljük az állatkertek napját, ugyanis 1866-ban ezen a napon kezdte meg működését Magyarország első állatkertje, a Fővárosi Állat- és Növénykert. Az állatkertek országszerte igyekeznek felhívni a figyelmet a világ veszélyeztetett fajaira.

Hirdetés

Az első modern értelemben vett állatkertet Mária Terézia alapította 1740-ben Bécsben. A Schönbrunni Állatkert ma már az UNESCO világörökség részeként ismert, és ötször nyerte el az Európa legjobb állatkertje kitüntetést. A 19. században a legtöbb európai nagyváros követte a bécsi példát, és saját állatkertet alapított.

Az első állatkert jellegű intézmény Győrben, 1962-ben a Püspökerdőben, az Erdészet fatelepe mellett létesült. A vadaspark a Mosoni-Duna árterén jött létre, hogy bemutassa a hazai nagyvad-fajokat és ragadozókat. Látható volt például barna medve is.  Működésének az 1966-os árvíz vetett véget, melynek során az állatok nagy része elpusztult, néhányat pedig magánházakhoz telepítettek. A szomorú eseményt követően született meg az elhatározás, hogy Győrben is létesüljön egy új állatkert. A Vadaspark fő célja kezdetben a hazai vadon élő és az őshonos háziállatok bemutatása, valamint az ismeretterjesztés volt. A hetvenes évek közepén a gyűjtemény egzotikus fajokkal bővült és tíz év elteltével a Vadaspark állatkertté alakult át Az 1967-ben megnyitott állatkert jelentős megújuláson ment keresztül az elmúlt évtizedekben. 100 állatfaj több mint 500 egyedét nagy kifutóterületeken, az eredeti életterükhöz hasonló körülmények között mutatja be Kiskúton.

Kapcsolódó témák: #állatkert |
Hirdetés