Áldott húsvéti ünnepeket!

Győr+
2023.04.09. 07:43

A sír üres. Jézus feltámadt a harmadnapon a kereszthalálból. Örök hitet adott a keresztény embernek az örökkévalóságban - Győr polgármesterének, dr. Dézsi Csaba Andrásnak ünnepi köszöntője.

Húsvét tehát a remény ünnepe, az életörömé. Kevés olyan ünnepünk van, amelyet felszabadultan és boldogan élhetünk meg, fogadjuk hát kitárt szívvel az örömhírt.

A húsvét az emberi megújulás tavaszünnepe. Más lélekkel él az az ember, aki hisz a feltámadásban, mert nem veszíti el a reményt, értelmét látja földi életének, és számít a túlvilági létre, ahol majd elszámoltatunk, de ahol elnyerhetjük a megbocsátást is esendő, földi vétkeinkért.

A népszokások, jelképek ennek a közös örömnek szólnak. A locsolkodásban a vallástörténészek egy része bibliai eredetet lát. Szerintük a feltámadás örömhírét hangosan vivő asszonyokat vízzel locsolták le a katonák, hogy lecsendesedjenek. A piros tojás a termékenység és az újjászületés szimbóluma. A piros szín Krisztus vérét is jelképezheti, de a szerelmet és az életet is. Számtalan húsvéti szokás módosult, átalakult játékossá, de húsvétkor akár gyerekesen is megélhetjük örömünket. Mert szabad ünnep és közös öröm.

Kívánok Önöknek szép tavaszt, megújulást, hitet abban is, hogy itt Győrben összefogással és szeretettel sok mindent elérhetünk. Távozzon szívünkből a gyűlölet, váltsa fel a megértés, a másik ember iránti szeretet és felelősség. A gyűlölet megöli a boldogságot, a szeretet viszont mindig jó érzéssel párosul.

Jó étvágyat a sonkához, gyerekeinknek játékos kedvet a tojáskereséshez, sok szerelmes locsolkodót a lányoknak! Mi, felnőttek pedig legyünk megértőbbek egymás iránt, ne feltételezzük a másikról a rosszat. Ünnepeljünk békében és nyugalomban! Áldott húsvéti ünnepeket mindenkinek!

Dr. Dézsi Csaba András

polgármester

Kapcsolódó témák: #Dr. Dézsi Csaba András | #húsvét | #köszöntő |