Egyedi bor- és ékszertartó készítése

Ajándékcsomagolási ötletek környezettudatosan

Földvári Gabriella
2020.12.21. 13:20

A tudatos karácsonyi ajándékok megvásárlását követően, érdemes környezettudatosan csomagolni, újrahasznosított, vagy természetes anyagokat használni, saját készítésű dekorációval.

Hirdetés

A csomagolási ötletekben segítségünkre Kokas Éva, a Generációk Művelődési Háza igazgatója volt. Az intézmény idén a vírushelyzet miatt online ad tanácsokat az adventi készülődéshez így az ajándékcsomagolás mellett, a karácsonyi díszek és az ünnepi finomságok elkészítéséhez is kapunk tippeket.   


Egy kopott, lyukas, vagy kinőtt farmerből pompás italcsomagolást készíthetünk. A farmernadrág szárát, vagy a farmering ujját olyan hosszúra vágjuk le, hogy az alját be tudjuk varrni. Belehelyezzük az üveget, zsinórral, zsineggel megkötjük, kis kártyát is helyezhetünk rá. Ügyesebbek még a nadrág zsebét is rávarrhatják, ide is rajthetünk el apróbb meglepetéseket.

Kisebb ajándékok, például ékszer átadásának különleges módja leht, ha egy szép, egészséges dióba rejtjük. A diót egy kés segítségével a tompább végén szétfeszítjük, fontos, hogy pont kettényíljon, majd késsel kitisztítjuk a belsejét. Akril, arany vagy ezüstszínű spray festékkel még különlegesebbé tehetjük a belsejét. Ha megszáradt, helyezzük el benne az ajándékot, a külsejét pedig keskeny szalaggal kössük át.

Fotó: Generációk Művelődési Háza

A régi újságok, képes magazinok, könyvek lapjaiból készült csomagolást, vagy az egyszerű kartonpapírt, natúr csomagolópapírt is ünnepivé tehetjük pom-pom vagy bojtdíszítéssel.  Biztosan minden háztartásban van valamilyen fonal maradék, a pom-pomhoz legjobb a vastagabb kötőfonal. Sokféle eszköz felhasználásával lehet készíteni pompomot, például kartonra feltekerve, de a legegyszerűbb, ha a tenyerünkre tekerjük a fonalat, jó sokat, hogy dús legyen. Ha ez megvan, óvatosan lehúzzuk a fonaltekervényt és az asztalra helyezzük. Egy hosszabb, külön szállal a közepénél megkötjük, majd a két végén felvágjuk a fonalakat. Széthúztuk, hogy mindenhol legyen fonalszál, majd egy ollóval gömb alakra vágjuk.

Fotó: Generációk Művelődési Háza

A bojtot hasonló eljárással készítjük, de ennél jobb a vékonyabb gyöngyfonal, horgoló fonal, vékonyabb zsineg. Ugyanúgy feltekerjük a tenyerünkre, jó sokat, hogy mutatós legyen. Amikor lehúzzuk, szintén megkötjük egy új, hosszú szállal a közepét, felvágjuk a két végét, majd ahol megkötöttük ott hajtsuk félbe a köteget és alatta is kössünk egy újabb csomót az előző alatt. Ez lesz a bojt feje. Ezután kössük vele át a már becsomagolt ajándékot, de rá is ragaszthatjuk a pom-pomot, vagy a bojtot

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #ajándék | #csomagolás | #karácsony |