Afrika-hét a Krúdyban a jótékonyság jegyében

Fotó: Győr+
Zombai-Kovács Ákos
2022.02.08. 11:53

Ismét jó ügy mellé egy állt a győri Krúdy Gyula Turisztikai és Vendéglátóipari Technikum, az iskola ugyanis csatlakozott a „Mindannyian Testvérek” Afrika projekthez. A héten érzékenyítő témahetet tartanak az intézményben, ahol adományokat is gyűjtenek létfontosságú kongói fejlesztésekhez.

Nem csak jótékony, de izgalmas hét is vár a Krúdysokra, hiszen fotókiállítás, mini koncert, kongói misszióból hazatért hallgatók beszámolója, afrikai hangszer bemutató és kongói ruhakiállítás zajlik az iskolában.

„Nagyjából másfél évvel ezelőtt indult el a missziónk, melynek célja, hogy segítsünk a kongóiaknak, akik testvéreink és megérdemlik, hogy egy kicsit jobb körülmények között éljenek” – mondta a Győr Plusznak a „Mindannyian Testvérek” Afrika program fővédnöke. „Én magam is jártam Afrikában, hogy személyesen segítsek és nagyon megérintettek az ott tapasztaltak, ezért tartom fontosnak ezt a programot, és hogy ebbe minél több embert vonjunk be Magyarországon”– tette hozzá dr. Székely János.

„Tavaly 8 millió forintot gyűjtöttünk össze, amivel egy árvaház megépülését segítettük, idén pedig Kabinda városában egy óvoda felépítésére, egy iskola tetőzetének megjavítására, egy katolikus templom építésére és motorbiciklik vásárlására gyűjtünk” – fogalmazott a szombathelyi megyéspüspök. „Azt szoktam mondani, hogy abból a kis pénzösszegből, amit mi itt összegyűjtünk, csodát lehet tenni Kongóban” – emelte ki a püspök.

„Kicsit későn jött a felkérés, de gyorsan tudtunk reagálni és szinte pillanatok alatt összeállítottunk egy tematikus hetet, ami Kongóról és az ott élők életéről, sorsáról szól” – hangsúlyozta a Győri SZC Krúdy Gyula Turisztikai és Vendéglátóipari Technikum igazgatója. „Iskolánkra mindig is jellemző volt a jótékonyság, ezúttal vendéglátós diákjaink afrikai állatokat formáztak meg süteményből, amit jelképes összegért lehet megvásárolni, de pénzadományokat is gyűjtünk és szemüvegeket, amivel a Kongóban tevékenykedő szemészeket segítjük – mondta Baloghné Pálfi Edina.

„Nagy örömmel fogadtam el az iskola meghívását, büszke vagyok az intézményre, az itt zajló minőségi munkára és arra, hogy akkor is jól teljesít a Krúdy, ha segíteni kell valakinek” – fogalmazott Rózsavölgyi László.Ezek a fiatalok amerikai kortársaikra irigykednek, akiknek van egy szigetük valahol odaát, miközben rájuk meg a Kongóban élő gyerekek nézhetnek sóvárogva, hiszen itt még a wc csészében is ivóvíz van, ami az afrikai országban ritkaságnak számít a tiszta vizű kút” – érzékeltette a különböző földrészek életszínvonalában megfigyelhető különbséget az önkormányzati képviselő.

A Krúdy tematikus hetének nyitó programján fellépett a pánsípon zenélő St. Martin előadóművész, az aulában pedig Stipsits Ibolya fotóművész Kongóban készült képeit nézhették meg az érdeklődők.

Galéria: Zombai-Kovács Ákos

Televíziós szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #adomány | #Afrika |