Hirdetés

Adományláda az orrszarvúk világnapján

Fotó: Győr+ Média
Győr+
2022.09.23. 15:40

Szeptember 22-e nem csak az autómentes nap, hanem az orrszarvúk világnapja is egyben. A győri Xantus János Állatkertben ebből az alkalomból egy adományládát mutattak be.

Hirdetés

A park alapítványa Tanzániában segíti a keskenyszájú orrszarvúk fajtamentését, ahol egy csöppség elárvult. A ládával Kisimának, az árva orrszarvúnak gyűjtenek, akit jelenleg egy vadőr nevel. A világnapon a látogatók megnézhették az orrszarvúk, Vanda és Dayo látványetetését is, akik komótosan majszolták a finom falatokat.

Világszerte minden évben szeptember 22-én tartják az orrszarvúak napját. A győri állatkert nagy hangsúlyt fektetett rá, hogy megünnepelje saját orrszarvúit, mellettük viszont sosem feledkezik el a vadon élő fajtársaikról. Közvetlenül Afrikában is támogatja a fajvédő programokat.

Keskenyszájú orrszarvúból, más néven fekete orrszarvúból ma már csak mintegy ötezer példány él szabadon, ezért a faj a védett, súlyosan veszélyeztetett természetvédelmi kategóriába tartozik.

A győri állatkert 2019 tavaszán két hölggyel, Manával és Wandával gyarapodott, beköltözésüket májusban pedig Dayo, a bika érkezése tette teljessé.

Mana, az elsőnek érkezett rinocéroszhölgy faját meghazudtolóan kedves természet. 1981. szeptember 15-én született, ezért ő már idős orrszarvúnak mondható. Nyugodt, békés életét 2019-ig születési helyén, a német Magdeburgi Állatkertben élte, ahol négy borja is született. Így ő már mindent megtett, ami tőle telt saját fajának megőrzése érdekében. „Egy angyal”, mondják gondozói. Könnyen kezelhető, kényelmes dáma, bár igazi orrszarvú-természetét is gyakran megmutatja gondozóinak. Az alma lett a kedvence, de a speciális – E-vitaminnal és szelénnel dúsított – kekszért is nagyon odavan. Ezt azért kapja, mivel a természetben főleg friss, zöld lombot fogyasztanak, és az állatkerti száraztakarmánynak nem elég a vitamintartalma. Mint minden orrszarvú, ő is nagy élvezettel fürdik és dagonyázik a jó időben.

Az orrszarvúak napirendjének az állatkertben szigorú része egy rövid tréning, ami bizalmat is épít, és később megkönnyíti az állatorvosi vizsgálatot. Ezt a gondozók és az állatorvos végzik közösen. Így egy rutin vérvétel sem okoz majd nehézséget az orvosnak és felesleges stresszt az állatnak. A keskenyszájú orrszarvú kifejezetten élvezi, ha körülötte minden kiszámítható, rutinszerű. Mana pedig, lévén már nyugdíjas éveit tölti Győrben, hálás is a napirendért, és hogy soha nem történik vele semmi váratlan.

Ön is hozzájárulhat az orrszarvúk védelméhez, ha ellátogat a győri állatkertbe. A héten kihelyezett és felavatott interaktív adománygyűjtő még szórakoztató funkciót is ellát. Váljon ön is részévé a természetvédelemnek! Vegyen részt Mana, valamint fogságban és vadon élő társai megóvásában!

Tv-s szerkesztő: Németh Boglárka

Kapcsolódó témák: #adományláda | #állatkert | #orrszarvú |
Hirdetés