Addiktológia szakmai napot tartottak Szentivánon

J. Kovács Andrea Fotó: O. Jakócs Péter
2024.05.28. 13:11

Nagy érdeklődés mellett zajlott az a konferencia, melyre a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Színes Fogadó Tér Szenvedélybetegek Integrált Intézménye és a vármegye Területi Szakmafejlesztési és Szakmatámogatási Központja hívta a szenvedélybetegekkel foglalkozó szakembereket.

Érdekes előadások, színpadi jelenetek és műhelymunka várta az érdeklődőket a győrszentiváni művelődési központban. 

Káldyné Szabó Eszter főszervező, a Színes Fogadó Tér intézményvezetője a Győr+ Médiának elmondta: „Olyan témákat feszegetünk, ami még mindig tabu a társadalomban. Elsősorban nem szakmai tudást szeretnénk átadni, hanem élményt, mert annak ereje van. A legutóbbi KSH felmérés szerint Magyarországon ötszázezer szenvedélybeteg él, de a családtagokkal együtt mintegy másfél millióra tehető az érintettek száma. A tavalyi első szakmai nap után annyi pozitív visszajelzést kaptunk, hogy másodszor is megrendeztük, és szeretnénk hagyományt teremteni belőle. A Kábítószerügyi Egyeztető Fórum munkatársai, család- és iskolai szociális segítők, pszichológusok, pszichiáterek, a hajléktalanellátásban dolgozók jöttek el a konferenciára. Természetesen képviseltették magukat a különféle szenvedélybetegségben szenvedők, illetve azok a segítők is, akik korábban maguk is függőséggel küzdöttek. A nyitójelenetben például olyan kliensek szerepeltek, akikkel nap mint nap dolgozunk. A cél természetesen a gyógyulás, amihez szakmai segítséget nyújtunk.” 

A rendezvényt Szalai Ferenc, a MMSZ nyugat-dunántúli régióvezetője nyitotta meg. Ezután a felépülőben lévő szenvedélybetegek adták elő Öt korszak című jelenetüket. Dr. Matuszka Balázs az örökölt sorsokról és a transzgenerációs traumákról, Pál Ferenc atya pedig arról tartott előadást, lehetséges-e sebzetten egészséges életet élni. A délutáni programok között színházi előadás és csoportos műhelymunka szerepelt.

Galéria: O. Jakócs Péter

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka