Hirdetés

A zene végigkíséri egész életét

Fotó: Marcali Gábor
Győr+
2021.08.08. 16:48

Vajon belegondoltunk-e már, hogy mit jelent számunkra a zene? Hogy milyen hatással lehet a későbbiekre egy jó koncert, vagy hogy milyen könnyen idézhetünk fel élményeket egy-egy dal segítségével? Bendl Tamás életét végigkíséri a rockzene, aminek hatására, 2008 óta hangszereket is készít.

Hirdetés

Bendl Tamás Győrszentivánon töltötte gyermekkorát és kamaszéveit, ez az időszak pedig annyira meghatározó volt számára, hogy el sem költözött onnan, így a mai napig ott él családjával. De időzzünk még a múltban. Tamás a Váci Mihály Általános Iskolában tanult, majd a Jedlikben folytatta tanulmányait, ahol gépi forgácsolóként végzett.

„Már középiskolás voltam, amikor a zene megjelent az életemben. Szentivánról származik az Aurora zenekar, és mivel jóban voltunk akkor is, a hatásukra egyre többet hallgattam rockot, és dobolni is megtanultam Babos István segítségével” – idézi fel a kezdeti lépéseket Bendl Tamás. Bár saját bevallása szerint egyre nyitottabb a különböző zenei műfajok felé, a nagy kedvenc továbbra is a negyven éve alapított, amerikai metálegyüttes, a Slayer. Ennek a zenekarnak a későbbiekben is fontos szerep jut Tamás történetében.

Hirdetés

Bendl Tamás a középiskola után dolgozni kezdett, majd bevonult katonának. Ez volt az az időszak, amikor már kevés idő jutott arra, hogy a dobok mögé üljön, hiszen miután leszerelt, családot alapított, majd 1995-ben munkahelyet váltott, és az Audi Hungarianál helyezkedett el. „Azóta is ott dolgozom, de a harmincas éveim derekán elhatároztam, hogy továbbtanulok. Budapesten folytattam tanulmányait, amelyben a vállalat is támogatott, így négy évvel később gépészmérnök lettem. Nem volt könnyű időszak, de a családom is mindenben segített.”

Fotó: Marcali Gábor

De térjünk vissza a Slayer zenekarhoz, amely 2011-ben is fellépett Magyarországon. Tamás pedig, mint a banda rajongója, felvette a kapcsolatot a zenekar menedzsmentjével, mert szeretett volna egy saját készítésű pergődobot ajándékozni a dobosnak, Dave Lombardónak.

„Vártam mindennap a választ, és hamarosan meg is érkezett, amelyben az állt, hogy Dave Lombardo kíváncsi a hangszerre. Így végül találkozhattam vele a koncert előtt, és átadhattam neki. A legnagyobb elismerés számomra az, hogy nemcsak kipróbálta az általam készített pergődobot, hanem a koncert végéig azon játszott.”

Tamás és Dave Lombardo a mai napig tartják a kapcsolatot, tavaly pedig azért írt neki a világhírű zenész, mert a pergődob eltűnt. „Megkérdezte, hogy tudnék-e egy ugyanilyet készíteni a számára. Természetesen igent mondtam, mert nagy lehetőségnek gondolom, hogy másodszor is készíthettem számára egy hangszert. Az első pergődob több felvételen is látszik, amikor Dave Lombardo játszik rajta az amerikai közönség előtt. A másik esetében is nagyon várom már, hogy hasonló felvételen viszontláthassam” – mondja Bendl Tamás, aki más világsztárral is találkozott már az elmúlt esztendőkben, hiszen Billy Cobhamnek is volt alkalma megmutatni az általa készített hangszereket. Ráadásul tavaly a Deák Bill Blues Band dobosa, Szabó Csaba is megkereste, hogy készítsen számára hangszert.

Fotó: Marcali Gábor

„Szerencsésnek tartom magamat, amiért szerető családom van és a munkámban is kiteljesedhetek. Ráadásul a vállalkozásomban is rengeteg tapasztalatra tettem szert az elmúlt évtizedben. Azt pedig a hangszerkészítés esetében is megtanultam, hogy mint mindenhez, ehhez is alázat kell.”

Kapcsolódó témák: #hangszer | #hangszerkészítés | #rock | #zene |
likeold
a fb oldalunkat