Tegyük láthatóvá a láthatatlant!

A víz világnapja 2022

Fotó: Ács Tamás
Győr+
2022.03.27. 13:00

Március 22-én volt a víz világnapja, amit minden évben számos program kísér a Pannon-Víz Zrt.-nél. Idén is több ponton emlékeztünk meg erről a jelentős napról, ami fontos lehet mindannyiunk életében.

A víz világnapjáról való megemlékezés koszorúzási ünnepséggel indult az 1954. évi árvízi emlékműnél Győrben, ahol a város szervezeteinek képviselői is tiszteletüket tették. Az ünnepség nyitóbeszédét Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő mondta el, majd őt követte Józsa Tamás, a Győri SZC Hild József Építőipari Technikum igazgatójának beszéde. Az ünnepség zárásaként koszorút helyezett el az emlékműnél Rácz Attila, a Pannon-Víz Zrt. elnök-vezérigazgatója Simon Róbert Balázzsal, Józsa Tamással és Sütheő Lászlóval, az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettesével.

A koszorúzási ünnepséget követően víz világnapi konferenciát tartottak az Országos Vízügyi Főigazgatóság, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (ÉDUVIZIG) és a Széchenyi István Egyetem (SZE) szervezésében.

A rendezvényen több szakmai előadótól hallhattuk előadást a felszín alatti vizek témájában, köztük a Pannon-Víz Zrt. részéről Eszes Melinda, társaságunk technológiai osztályának hidrogeológusa is szerepelt, aki vízbázisaink rendszerét ismertette a konferencia résztvevőivel.

Mindeközben szőgyei vízműtelepünkön – a KEHOP-2.1.7-19-2019-00022 azonosítószámú, „A klímaváltozás hatása a vízbázis védelmére a PANNON-VÍZ Zrt., az AQUA Szolgáltató Kft. és a Soproni Vízmű Zrt. területén: szemléletformálás a lakosság körében” elnevezésű pályázat keretében, ami Magyarország Kormánya megbízásából az Európai Unió 117.399.727 Ft összegű támogatásával valósul meg – munkatársaink várták azokat az érdeklődőket, akik szívesen megismerték szakmailag közelebbről a víztisztítás technológiáját.

A nap folyamán 9 és 15 óra között érkeztek telephelyünkre látogatók, akik kíváncsian járták körbe a vízműtelepet és közben figyelték kollégáink szakmai bemutatóját.

Aki kilátogatott nyílt napunkra, megtekinthette kútjainkat, a víztisztítás folyamatát a szűrőházban, láthatták a hálózati szivattyúkat, amik eljuttatják a vizet Győrbe, a tiszta medencét, valamint a telep zagyvízmedencéjét is. Reméljük, számos új ismerettel gazdagodtak és viszik tovább örök emlékül az ott látottakat, hallottakat.

Ennek a napnak a célja minden évben, hogy ráirányítsa figyelmünket a mindenki számára elérhető tiszta és egészséges víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére. Óvjuk és becsüljük meg vízkészleteinket, hogy a jövő nemzedékei is biztonsággal részesülhessenek belőle!

Szöveg: Pannon-Víz Zrt.

Kapcsolódó témák: #ivóvíz | #pannon-víz | #világnap |