Hirdetés
Apák a szülőszobában

A vírus még nem rontotta el a közös élményt

Illusztráció: Shutterstock
Hajba Ferenc
2020.08.16. 13:30

A szülés nem a nő magánügye, de nem is feltétlenül olyan pillanat, amit mások tekintetének kereszttüzében akar megélni az édesanya: ez az egyik vélemény. A másik: a szülés közös boldogság, a jelen lévő apa erőt ad párjának, és nincs szebb annál, mint együtt átélni a gyerekáldás csodáját.

Hirdetés

Az apás szülés a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház gyönyörűen felújított, bababarát szülészetén is nagyon népszerű. A koronavírus-járvány első, tavaszi hullámának világszintű dühöngése viszonylag kis mértékben érte el Magyarországot, ezen belül Győrt. Ez persze jórészt a lakosság fegyelmezettségének és az átgondoltan szigorú intézkedéseknek volt köszönhető. A fertőzéshullám csúcspontján azonban járványügyi, egészségvédelmi okokból az apás szülés városunkban is szünetelt. Mi a helyzet most? – kérdeztük dr. Tamás László János főigazgató főorvostól.

A járvány jelenlegi szakaszában viszonylag csekély kockázatot hordoz az apás szülés népszerű gyakorlata, ezért a győri kórházban van rá lehetőség, természetesen a járványügyi előírások szigorú betartásával – válaszolta a főigazgató. – Az apától nem kérünk Covid-tesztet sem, de azért az egyéni felelősség fontosságára felhívom a figyelmet. Semmiféle betegség tüneteivel ne menjenek be szülésre az apák, hiszen megfertőzhetik szeretteiket.”

Ha azonban felgyorsul a vírus terjedése, s belobban a járvány, akkor ismét szigorú korlátozó intézkedések védhetik csak meg egészségünket, épségünket. „Épeszű ember pedig aligha akarhatja, hogy bármelyik hozzátartozója elkapja az akár súlyos állapotot előidéző betegséget. A friss mérések egyelőre még nem utalnak arra, hogy rövidesen a szomszéd országokéhoz hasonló járványhelyzet alakul ki, de a prognózisok szerint a második hullám – talán kicsit később – de bennünket sem kerül el” – mutatott rá a főigazgató.

Látom az apák boldogságát, amikor megpillantják saját gyereküket. Közös, feledhetetlen élmény ez a szülőknek – idézi fel az örömteli szituációkat dr. Nagy Sándor osztályvezető főorvos. – Mégsem volt lelkiismeret-furdalásom akkor, amikor a járvány tavaszi tetőzésekor le kellett állítanunk az apás szülést. Meggyőződésem, hogy a kórház főigazgatója következetesen szigorú szakmai intézkedéseinek sokat köszönhetünk, hiszen a városban meg lehetett fékezni a vírus terjedésének a sebességét.”

A szülészeti osztályon üres volt a folyosó, az egyik, szobájából éppen kilépő, fáradt tekintetű kismama nem is bánta, hogy a látogatás még most is korlátozott.

Két-három óránként szoptatjuk a kicsiket, ha lehetne, folyamatosan rohamoznának bennünket a szülők, barátok, jóval fáradtabban térnénk haza a kórházból, mint amikor idekerültünk” – mondta.

A szülésen részt vevő apát – vagy más hozzátartozót, barátot, de szigorúan csak egyetlen embert – egyébként már csak akkor értesítik a kórházból, amikor megindult a szülés. Előtte nem várakozhatnak a folyosón vagy a váróban, régebben az is előfordult, hogy hangos kártyacsatákat rendeztek a leendő apák a kórházban, miközben feleségük vajúdott. Most az előzetes megbeszélés alapján behívott apa addig maradhat, amíg a szülőszobából a kórterembe nem kíséri szeretteit. Más családtag, barát, ismerős csak a hivatalos látogatás idején mehet be a kórházba.

Bababarát kórházként szeretnénk minél emlékezetesebbé, boldogabbá tenni a szülés pillanatát, hiszen a család egysége fejeződik ki abban, ha az apa is jelen van a szülésen – fogalmazott dr. Nagy Sándor. – Arra azonban nagyon vigyázunk, hogy ez a közös öröm semmiképpen ne veszélyeztesse az újszülöttek és az édesanyák egészségét, életét.”

Kapcsolódó témák: #Győri kórház |
Hirdetés