A Tűzhányók nyomában


2022-11-17
ingyenes program
A Bencés estek következő előadásában a vulkánok világát ismerjük meg. Virtuális utazást teszünk néhány olyan területen, ahol a vulkáni tevékenység meghatározó szerepet játszik.
Hirdetés

Eljutunk Itália földjére, ellátogatunk Izlandra, amelynek az előadó nagy szerelmese, de megtekinthetjük Indonézia egy-két ikonikus tűzhányóját is. Utunk végén eljutunk az etiópiai Erta Ale vulkánhoz, ahol az előadó megemlékezik a tragikus körülmények között ott elhunyt barátjáról is.

Előadó: Gruber László, földrajz-történelem szakos tanár, Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, egyetemi oktató, a Magyar Földrajzi Társaság választmányi tagja

Időpont: 2022. november 17. 18:30

Helyszín: Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium Díszterme (9022 Győr, Széchenyi tér 9.)

Életrajz:

Geográfus, lelkes utazó, kvízjátékos és kórustag, de mindenekelőtt tanár. Lehetett volna kutató a fővárosban, de ő inkább visszatért szűkebb hazájába, a Mecsek és a Völgység vidékére, és immáron bő két évtizede a bonyhádi gimnáziumban tanít.

A Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium földrajz-történelem szakos tanára, munkaközösség-vezetője, a hazai földrajztanítás egyik zászlóvivője, eddig számtalan elismerésben részesült.

A Szegedi Tudományegyetem Természeti Földrajzi Tanszékén közel 30 éve oktatóként tevékenykedik. Göttingenben posztgraduális tanulmányokat folytatott, majd PhD ösztöndíjas volt Szegeden. Az „Ausztrália, Óceánia és az Antarktisz természeti földrajza” című egyetemi tankönyv szerzője. Ezen kívül számos tankönyv és cikk írója, szakértője és lektora. A Magyar Földrajzi Társaság választmányi tagja.

Számos tanulmányutat (Kanári-szigetek, Egyiptom, Tunézia, Korzika, Törökország, olasz vulkántúra, Marokkó, Izland, Kirgizisztán, Etiópia, Üzbegisztán, Jordánia, Kárpát-medence stb.) szervez tanítványai és barátai, kollégái számára. Elve, hogy egy geográfus igazából csak a terepen tud kiteljesedni. Az általa szervezett utakon idegen országokkal, kultúrákkal, hagyományokkal ismerkednek meg utastársai.

Negyedszázada énekel különböző kórusokban és gyakran földrajzórán is. Igazi humanista, tele humorral. Amikor útra kel, a fő vezérelve szintén az, hogy – Vámbéry Ármin szavait „kölcsönvéve” – ésszel járja be a Földet. Emellett vallja, hogy „Földrajz az egész világ”.

további programok

Adventi este a Belvárosban

Az elmúlt napokban folyamatosan kerültek fel a fényfűzérek a városban, hisz az önkormányzat meghallotta az itt élők szavát, kérését. Szombaton mi is tettünk egy kört a belvárosban.

részletek

Híradó 2022.12.02.

Győr és a régió hírei.

részletek