Könyvfutár

A történelmi regények, a krimik a legnépszerűbbek

Földvári Gabriella O. Jakócs Péter
2022.11.29. 07:26

Könyvfutár szolgáltatást indított a győri könyvtár. Dr. Horváth Sándor Domonkos igazgatót kérdeztük, hogyan vált be a nem mindennapi ötlet a városban.

“Mivel központi könyvtárunk felújítás miatt, a fiókkönyvtáraink pedig a megnövekedett energiaárak miatt zárva vannak, ezért azt találtuk ki, hogy az időseknek, a mozgáskorlátozottaknak azzal segítünk, hogy ingyenesen házhoz visszük számukra az olvasnivalót. Az eddigi tapasztalataink alapján, az élénk érdeklődés miatt azt tervezzük, hogy tágabb körre is kiterjesztjük ezt a szolgáltatásunkat”– tájékoztatott a könyvtár igazgatója.

A lehetőséggel jelenleg a 65 év feletti, és a mozgásukban korlátozott olvasók élhetnek. A szolgáltatást igénybe vevők a könyvtár online katalógusából válogathatnak (katalogus.gyorikonyvtar.hu).

A beérkezett kérésekre 3 munkanapon belül válaszolnak, és egyeztetik a házhoz szállítás részleteit. Az intézmény munkatársai gyalog, biciklivel vagy tömegközlekedéssel szállítják ki a megrendelt dokumentumokat, a távolságtól függően. “Munkatársainknak sokan örülnek, behívják beszélgetni őket, megkínálják szörppel, de vannak olyanok is, akik csak a résnyire nyitott ajtón át veszik át a megrendelt olvasnivalót” – mondta dr. Horváth Sándor Domonkos.

Az összes városrészből érkeznek megkeresések, de elsősorban onnan, ahonnan nehezebb megközelíteni a Kisfaludy Károly Könyvtárat. Az olvasók érdeklődési köre sokrétű, a történelmi regényektől a krimiken át az önfejlesztő szakkönyvekig terjed a kölcsönzési lista.

Jó hírrel is szolgált a szakember, a válság ellenére is van mód új könyvek beszerzésére, ugyanis a törvényi előírásnak megfelelően az állami támogatás egy részét kiadványvásárlásra kell fordítani. Ezért idén csak 25 százalékkal kevesebb új kötet kerül az intézmény polcaira.

A könyvfutár szolgáltatást a 96/328-022/2-es telefonszámon is meg lehet rendelni hétköznap 10–17 óra között.

Ménfőcsanakon, a Bezerédj-kastélyban pedig könyves átvételi pontot működtet az intézmény. A katalógusból kiválasztott köteteket összekészítik és azt meghatározott időpontokban az olvasók átvehetik.