Hirdetés
A film egyetlen, élő főszereplőjével beszélgettünk

A 81 éves Grisát – Cs. Németh Lajost köszöntöttük születésnapján

Cs.-nemeth-1
Földvári Gabriella
2021.03.05. 08:28

A tizedes meg a többiek című filmmel indul a Győrplusz Filmklub március 5-én a Győr+ Televízió műsorán. A Győr+ Este műsorában Farkas Mónika köszöntötte a film egyetlen, élő főszereplőjét, a születésnapos Cs. Németh Lajost.

Hirdetés

Cs. Német Lajos közel hatvan éves pályafutása után a mai napig egyaránt vállal fő és mellékszerepeket, szinkronizál.  Neve a legfiatalabbaknak valószínűleg a Harry Potter-filmek Remus Lupinjáról, vagy a Dragon Ball rajzfilmek Dermesztőjéről ugorhat be. Legutóbbi munkája a Tarantino mozi volt, a Volt egyszer egy … Hollywood. 

Cs. Németh Lajos 1940-ben született Karcagon, 1962-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Pályafutása során olyan színházak foglalkoztatták, mint a debreceni Csokonai Színház, a Madách Színház, a Budapesti Kamaraszínház és a Turay Ida Színház. Számos filmben feltűnt, egyik legismertebb alakítása Keleti Márton A tizedes meg a többiek (1965) című alkotásához fűződik, melyben Grisát, a sebesült orosz katonát játszotta. Rendszeresen szinkronizál. 2013-ban Aase-díjat kapott, melyet a magyar színházi előadások epizódszerepeit megformálóinak ítélnek oda. Felesége Tóth Judit színésznő, két gyermekük született.

Hirdetés

Isten éltesse 81-ik születésnapján! Hogy van ezen a szép napon?

Nagyon köszönöm, vidáman ébredten, nagyon jól hat rám, ha ilyen szép idő van, mint ma.

Kikkel tartja a kapcsolatot a korosztályából?

Ha az évfolyamtársaimra gondolok, akkor szomorú képet kell festenem. A múltkor kiesett egy fénykép az egyik könyvemből, amely a diplomavacsorán készülhetett a Fészekben, amelyen mindnyájan ott voltunk, Várkonyi Zoltán és Szinetár Miklós tanár úr osztályából is. Ma már alig vagyunk páran életben, de nagy szeretettel őrzöm az eltávozottak emlékét.

Hogyan éli meg a korát? Ma is láthatjuk önt a TV2 Jóban, rosszban napi sorozatában, ahol ugyanolyan csengése van a hangjának, mint régen. A hang, legalábbis az ön esetében nem öregszik.

Öregesen. A minap a Duna TV levetítette az én első filmemet, az Égrenyíló ablakot (1959) Főiskolás koromban csináltuk, ott voltunk igazán fiatalok.

A járvány ellenére kap megbízásokat, tud szinkronizálni?

Tavaly március 11. óta a művészi tevékenységünk megszűnt. A szinkron is abbamaradt egy ideig, aztán kitaláltak bizonyos módszereket. A fiam hangmérnök az egyik stúdióban, így itthon, házi körülmények között, de profi módon meg tudtuk csinálni a hangalámondásokat, szinkronokat. Mostanában már a stúdiókba is be-be járok.

Felesége, Tóth Judit ismert színésznő, ismert hang. Volt olyan hogy együtt szinkronizáltak?

Ritkán fordult elő, hogy együtt dolgoztunk. A színpadon egyszer „találkoztunk”. Írtak egy darabot a Mici néni két élete című filmből – Juditka, aki az eredeti filmben a fiatalasszonyt játszotta – , a darabban ő volt Mici néni és én voltam az udvarlója. Ezt kétszer is eljátszottuk, két különböző színházban, tíz év különbséggel. Ez kedves közös emlékünk. Különböző színházaknál dolgoztunk, különböző szinkronokban vettünk részt. De neki is vannak kiemelkedő szinkron szerepei, mint például a Sissy. Ma már előfordul, hogy saját magunknak is meglepetés, ha meghalljuk a hangunkat, valamelyik filmben.

Hogyan emlékszik vissza a tizedes meg a többiek forgatására?

Úgy indult, hogy ünnepi film lesz, 1945. 25. évfordulója. Szász Péter dramaturg győzködte Keleti Márton filmrendezőt, hogy vigyenek bele valami kis humort is. Egy megemlékező film született, de mégis lehetett „húzogatni az oroszlán bajszát”. Ezt meg is tette a film – ízléssel. Nagy közös munka volt, nagy siker.

Elvitathatatlan a siker a kezdő színésznek is, de hogyan működött az együttes munka – Major Tamással, Sinkovics Imrével,, Darvas Ivánnál – a már befutott színészekkel?

Nekem jó indulás volt, de a folytatás már küzdelmesebb lett, én elsősorban epizód szereplő voltam. Elfogadtak, segítőkészek voltak velem a „nagy színészek. Akkor már a III. Richárdban játszottam Major Tamással, Sinkovics öccsével jártam főiskolára, őt is ismertem, Darvas Ivánnal pedig orosz nyelvleckéket készítettünk, amit az Iskola Televízió vetített.

Ez a filmbéli szerep, a későbbiekben ajánlólevél lett?

Akkor készítettek velem egy riportot, de más nem volt. Tervbe volt, hogy elkészítik a film folytatását, amely 1945-től, a rendszerváltozásig mutatta volna be a tizedes életét, ám végül nem lett belőle semmi. Jó is ez így, nem kell bántani ennek a filmek az egységét.

fotó: keyframe.nava.hu

likeold
a fb oldalunkat