Egyház

A test böjtöl, a lélek építkezik

J. Kovács Andrea Pados Adrián
2023.02.22. 07:06

Hamvazószerda a nagyböjt kezdete. Barkó Gábor Ágoston bencés szerzetes, a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnázium hittan tanára osztotta meg gondolatait portálunkkal a böjti időszakról.

Az esztendőnek – kerekítve – az egytizedét az Istennek szenteljük áldozatként. Átgondoljuk az életünket, hiszen rengeteg embert és a Jóistent is számtalanszor megbántjuk az év folyamán. Ezért fontos a vezeklés, tehát az élvezetek, élmények visszafogása, hogy el tudjunk csendesedni, önmagunkra és a Teremtőre figyelni, imádkozni.

Ilyenkor kicsit vonuljunk vissza a társadalmi eseményektől, a hangos rendezvényektől. Szent Benedek azzal a kéréssel fordul nagyböjtben a szerzetesekhez, hogy mindenki kapjon egy könyvet a könyvtárból, amit húsvétig olvasson végig. Vagyis a szellemi munkára, a művelődésre, az irodalomra is szenteljünk időt.

Próbáljuk meg csökkenteni az okos eszközök használatával töltött órákat, tudatosan szakadjunk el hosszabb-rövidebb időre a digitális tértől. Mindenkit arra biztatok, hogy a hagyományos, papír alapú könyveket és a Bibliát forgassuk! Képzeljük bele magunkat az egyes történetek szereplőinek helyébe, így jobban átélhetjük az eseményeket. Az első estéken nehéz megtenni, mindig nyúlnánk a telefonért, de pár alkalom után megszokjuk. Ráadásul jobban fogunk aludni, mert nem terheli agyunkat digitális szmog.

Mindezen túl a nagyböjt jó alkalom az adakozásra, a szeretet cselekedeteinek gyakorlására. Ne búskomoran, lógó orral böjtöljünk, hanem nyitott szívvel forduljunk a másik ember felé. Beszélgessünk vele, támogassuk, ha segítségre szorul. Nekünk, papoknak, szerzeteseknek az egyik fontos feladatunk, hogy teljes odafigyeléssel, empátiával meghallgassuk azokat, akik lelki problémákkal fordulnak hozzánk. A másik pedig a gyóntatás. Nem egyszer nagy megtérések tanúi vagyunk ilyenkor, tehát szeretettel várunk mindenkit.

Itt a gimnáziumban a diákok rendelkezésére állnak minden nap a 6.45-kor kezdődő szentmisék a szerzetes közösséggel. Csütörtökönként szentségimádást tartunk, péntek délutánonként pedig keresztúti imádságunkba kapcsolódhatnak be a hívek – mondta Ágoston atya.

Kapcsolódó témák: #böjt | #egyház | #hamvazószerda | #vallás |