Állatvilág

A természet festővászna: a vadkutya

Fotó: Xantus János Állatkert
Győr+
2021.11.20. 12:53

A Xantus János Állatkertben találkozhatunk az afrikai vadvilág egyik legszebb állatával.

Hirdetés

A ragadozók között ő vezeti a sikerlistát a kontinensen: ha vadászni indul, 90 százalékra biztos, hogy zsákmányt is ejt. Az már nem biztos, hogy ő is fogja megenni, hiszen rajtaüthetnek az ünnepi asztalon a nagyobb méretű kollégák, például az oroszlánok, akik fizikai fölényüket kihasználva elcsenhetik a fogást.

Hozzájuk hasonlóan a szóban forgó állat is falkában él, valamit mégis jobban csinálnak az oroszlánoknál. A kutyafélékre jellemző módon rendkívül összetartó családi életet élnek. Vadászati stratégiájuk a váltófutás és a préda kifárasztása: amikor valaki elfárad a hajtásban, már ott is van a friss és kipihent csere, hogy átvegye a helyét. Az alfa pár választások útján nyeri el a tiszteletet és a vezéri pozíciót. Vitás kérdésekben a családdal közösen döntenek. Bár a végső szó az alfa páré, tüsszentéssel minden családtag szavazhat.

Nem csupán viselkedése és sikeressége az, ami kiemeli őket az állatok amúgy alapjáraton is figyelemre méltó tömegéből. Foltos bundája, amely minden példánynál egyéni mintázatú, a természet művészi hajlamát tárja elénk.

Sajnos azonban, mint sok másik állatot, őket is a kipusztulás fenyegeti. Élőhelyük az emberi terjeszkedés miatt rohamosan csökken, az erősebb ragadozók, akik ugyanúgy a fennmaradásukért küzdenek, szintén nyomást gyakorolnak rájuk. A mezőgazdasági termelés miatt az otthonuktól megfosztott és fajtársaiktól elválasztott vadkutyák régi vadászterületeikre törnek be zsákmányért. Azonban az a terület már emberi település, ahol a haszonállatok jelentenek könnyű prédát. Az afrikai vadkutyák túlélésének záloga az egybefüggő, szabad vadon, ahol nem háborgatja őket senki.

A Xantus János Állatkert, ahol hét nőstény él egy falkában, novemberben is szeretettel várja a kirándulni vágyókat.

Szöveg: Xantus János Állatkert

(x)

Hirdetés