Hirdetés

A teljes 13. havi nyugdíjat kifizeti a kormány

Fotó: O. Jakócs Péter
Földvári Gabriella
2021.11.17. 15:08

Orbán Viktor miniszterelnök a hétvégén tartott Fidesz-kongresszuson jelentette be, hogy jövőre a nyugdíjasok visszakapják a 13. havi nyugdíjat, amit a baloldali Gyurcsány-kormány vett el tőlük. A teljes 13. havi összeget februárban utalják a szépkorúaknak.

Hirdetés

A koronavírus-járvány jelentős gazdasági visszaesést okozott hazánkban is, a jobboldal ezt a helyzetet úgy kezelte, hogy támogatásokat adott a családoknak, a vállalkozásoknak különböző adókönnyítéseket vezettek be. „Az elmúlt egy év bebizonyította, hogy a kormány döntése helyes volt. A magyar emberek szorgalmával, jó kormányzati döntésekkel erőteljes gazdasági növekedés kezdődött. Továbbra is az a cél, hogy, minden támogatást megadjunk az embereknek, családoknak” – hangsúlyozta Kara Ákos országgyűlési képviselő lapunknak.

A 13. havi nyugdíj visszaállítása mellett a gyerekes családok 600 milliárd forint összegben kapnak vissza adót, a 25 év alatti fiatalok jövőre szja-mentességet élveznek egy bizonyos jövedelemhatárig. Ez összesen 140 milliárdot jelent számukra. Emellett jövőre a munkaadóknak 2,5 százalékkal kevesebb szociális hozzájárulási adót kell fizetniük, megszűnik az 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás, ezek összege is 600 milliárd forintot tesz ki.

Vagyis több pénz marad a munkaadóknál, így nagyobb arányban emelkedhetnek a bérek is – hangsúlyozta Kara Ákos, aki hozzátette: „jelenleg Európában Magyarországon a legmagasabb a beruházási ráta. A magyar kormány mindent megtesz azért, hogy minél több forrást biztosítson a gazdaságfejlesztésre, hiszen ha fejlődik a gazdaság, akkor még több jövedelme lesz az embereknek”.

Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő szerint mindennek az alapja a gazdasági növekedés. Az idei költségvetésben 5,5 százalékos növekedéssel számolt a kormány, jelenleg ez a szám 6,8 százalékot mutat, év végére pedig meghaladhatja a 7 százalékot. Az elért eredmény több jóléti intézkedést is lehetővé tett, ilyen a 13. havi nyugdíj visszavezetése, és minden eddiginél nagyobb, 80 ezer forint nyugdíjprémiumot kaptak a szépkorúak. A döntés összesen 2,5 millió nyugdíjast érint, Győrben közel 30 ezren kapnak jövő februárban plusz egyhavi juttatást egy összegben.

A legfrissebb adatok szerint napjainkban 4,7 millión dolgoznak hazánkban, egymillióval többen, mint tíz évvel ezelőtt. A szeptemberi adatok szerint pedig 200 ezerrel csökkent a regisztrált álláskeresők száma. „Az Eurostat szeptember végi adatai alapján a munkanélküliségi ráta Magyarországon 3,6 százalék, szemben az EU átlagával, ami 6,7 százalék. Győrben és környékén a munkanélküli ráta évek óta 1,5 százalék alatt van” – emelte ki a képviselő. Januártól 200 ezer forint lesz a minimálbér és 260 ezer forint a garantált bérminimum.

Simon Róbert Balázs még egy jó hírrel szolgált: a kulturális ágazatban, illetve a szociális és gyermekvédelemben dolgozóknak – függetlenül attól, hogy állami, önkormányzati, egyházi vagy civil fenntartóhoz tartoznak – januártól 20 százalékos béremelést ad a kormány.

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt

Kapcsolódó témák: #kormány | #nyugdíj | #pénz |
Hirdetés