A tekerőknek üzen a népszerű kerékpárút új kapuja

Fotó: ZKA
Zombai-Kovács Ákos
2022.05.09. 10:48

Helyére került a Győr – Nyúl - Pannonhalma kerékpárút legszebb kiegészítő eleme, a faragott kapu. A csodaszép alkotás Schreiner Károly fafaragó mester, népi iparművész keze munkáját dicséri. A kerékpárút megvalósításának kezdeményezője, Kara Ákos országgyűlési képviselő volt, a politikus találta ki azt is, hogy ne csak a kerékpáros pihenők legyenek extrák, de egy szépen faragott kapu is kerüljön ki a kerékpárút mellé. Az alkotás a következő időszakban újabb elemekkel egészül ki, augusztus 20-án pedig egy közösségi rendezvény keretében áldják meg.

A közelmúltban átadott Győrt és Pannonhalmát összekötő kerékpárút azóta is igen népszerű, és a megépülése óta egyre többen próbálják ki a kirándulást két keréken. A közel 20 kilométeres aszfaltcsíkon naponta több százan tekernek és élvezik a gyönyörű környezet mellett például az extra kivitelű kerékpáros pihenőket is. A napokban újabb attrakcióval bővült a bicikliút, helyére került ugyanis a faragott kapu is.

„Az volt a célunk ezzel a kerékpárúttal, hogy minél többen használják és mindenkinek üzenjen is valamit ez a fejlesztés, idősnek, fiatalnak, családosnak vagy egyedülállónak” – mondta a Győr+ Médiának Kara Ákos.

Ez a csodásan faragott kapu – rajta a remek motívumokkal és feliratokkal – a kerékpárút legszebb kiegészítő eleme. Azt szerettük volna elérni, hogy ne csak a kerékpáros pihenők legyenek extrák, de ez a kapu is megállítsa néhány pillanatra a bicikliseket” – fogalmazott az országgyűlési képviselő.

„Ha jól számolom, minimum nyolc-kilenc hónapig dolgoztam ezen a kapun, de erre a jövőben még számos újdonság kerül majd fel”emelte ki Schreiner Károly.A héten cserepezünk, de újabb faragott elemek is díszítik majd a fa kaput, amit a tervek szerint augusztus 20-án, Hortobágyi Cirill pannonhalma bencés főapát áld majd meg ünnepélyes keretek között” – hangsúlyozta a fafaragó mester.

Nem titok, hogy ebben a ciklusban is szeretnék megvalósítani több olyan kerékpárút fejlesztést, ami a térséget gazdagítja, így például a tervek között szerepel a Ménfőcsanak-Tényő-Sokorópátka bicikliút megépítése és a Győr és Komárom közötti kerékpárút megvalósítása is” – mondta Kara Ákos. Az országgyűlési képviselő a következő időszakban folyamatosan beszámol majd a faragott kapuval kapcsolatos fejlesztésekről.

Tv-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #kerékpár | #kerékpárút | #mozgás | #szabadidő |