A tánc a világon mindenhol egyet jelent: Győri Balett!

P. Csapucha Adrienn
2023.04.29. 11:35

Mi, győriek legalábbis szerénytelenség nélkül vallhatjuk ezt, hiszen büszkék lehetünk a Győri Balett társulatára. Évek óta világszerte viszik a város jó hírét, a klasszikus és modern balett különös házasításával, mely ugyan bátor vállalás, művészetében mégis egyedi, utánozhatatlan stílust teremt. A társulat igazgatóját, Velekei Lászlót a tánc világnapján kérdeztük.

1982 óta ünnepeljük április 29-én a tánc világnapját, mely elsősorban a tánc népszerűsítéséről szól. Miért fontos ez számotokra, akik képviselitek ezt a művészeti ágat?
– Mert fókuszál a magyar művészetünkre és hirdeti a jelenlétünket. Tudom, hogy elfogult vagyok, hisz az életemet meghatározza a tánc, de hazánk kiemelkedő szerepet tölt be ezen a területen, így érdemes néha megállni, körbenézni és tisztelegni mindazok előtt, akik szívvel-lélekkel szórakoztatják a közönséget, képviselik a szakmát a tehetségükkel.

– A társulat viszont soha nem áll meg. A napokban érkeztetek haza Kolumbiából. Milyen volt az együttes fogadtatása?
– Borzasztó erős visszajelzés az, hogy amit Győrben felépítettünk, annak a világon bárhol helye van. Mindig rizikó határon túl fellépni, nemzetközi szinten prezentálni azt az értéket, azt a kultúrát, amit meghatározunk, és ami mentén éljük az életünket. Az elmúlt 44 évben a Győri Balett bebizonyította, hogy az, amit képvisel, az sikeres, és nekem igazgatóként is fel kell nőnöm a feladatokhoz, az elvárásokhoz. Kolumbiában hatalmas ováció fogadott bennünket, egy fesztiválon belül háromszor is felléphettünk telt ház előtt. Feltöltődtünk, tudjuk, hogy jó úton járunk, és hogy szükség van ránk nemzetközi szinten is.

– Az, hogy szükség van rátok, egyértelműen jelzik az elismerések. Díjhalmozók vagytok a hazai, tánc világnapi ünnepségeken is...
– A kezdetektől hirdetjük azt a Markó Iván-örökséget, hogy egy társulat művészete a közönségével válik teljessé. De ezen túl természetesen fontosak a szakmai visszajelzések. A Magyar Táncművészek Szövetsége az elmúlt évben is díjesővel halmozta el együttesünket, három elismerést is elhoztunk, és annyit elárulhatunk, hogy idén is lesz kitüntetettünk a világnapon.

Kapcsolódó témák: #Győri Balett | #tánc | #táncművészet |