Előadás a Mathias Corvinus Collegiumban

,,A szülő és a gyermek kapcsolata mindig aktuális téma”

Fotó: Marcali Gábor
Pécskai István
2022.05.10. 20:27

Dr. Peter Schernhardt, a traunsteini csecsemő- és gyermekpszichoterápiás klinika vezetője tartott előadást a Mathias Corvinus Collegium Győri Képzési Központjában.

A német szakember előadása arról szólt, hogy a korai gyermekkorban megmutatkozó viselkedési problémák komoly kihívás elé állítják a szülőket és a szakembereket egyaránt. Sok esetben a viselkedés alapját képező kötődési- és kapcsolódási stratégiák háttérbe szorulnak, míg a figyelem a felszínen megfigyelhető viselkedésre korlátozódik. A viselkedés tüneti vizsgálata helyett a szülő-gyerek kapcsolat jellemzőinek korai felismerése, és szükség esetén a megfelelő beavatkozás megkezdése a megelőzés két alapköve. Hozzájárulnak későbbi viselkedészavarok és a családban esetlegesen jelentkező többletterhelődés kialakulásának elkerüléséhez.

,,Az a célunk, hogy a gyerekek és a szülők közötti kapcsolatot megértsük, és adott esetben megfelelő segítséget nyújtsunk. Nagyon fontos, hogy a kötődési- és a kapcsolódási stratégiák hátterére és lényegére rávilágítsunk. Az ezen a téren felvetődő problémák komoly veszélyt jelenthetnek a családokra – magyarázta dr. Peter Schernhardt. – A szülő és a gyermek kapcsolata mindig aktuális téma, legyen szó a 19., a 20. vagy éppen a 21. századról.”

Dr. Fekete Dávid, az MCC győri központjának regionális képviseletvezetője elmondta, az intézmény előadásai mindig igyekeznek széles palettán mozogni.

,,Minden témakört szeretnék bemutatni. Volt már például geopolitikai, háborús vagy éppen gazdasági téma, ezúttal pedig a pszichológia került előtérbe. Ebben a félévben most már a sokadik alkalommal köszönthettünk külföldi vendégelőadót. Az MCC számára fontos filozófia, hogy nemzetközi szakembereket hozzon ösztöndíjjal Magyarországra, és persze lényeges, hogy azok a fiatalok, akik hozzánk járnak, neves szaktekintélyektől tanuljanak” – jelentette ki dr. Fekete Dávid.

Galéria: Marcali Gábor

Kapcsolódó témák: #gyermek | #MCC | #MCC Győri Képzési Központ | #szülő |