A Szép Magyar Beszéd győri ünnepe

Zombai-Kovács Ákos Fotó: O. Jakócs Péter
2024.04.19. 13:44

Három napon át ismét Győrben zajlik a Szép Magyar Beszéd ünnepe, az ünnepélyes megnyitóval elkezdődött ugyanis a sorrendben immár 58. Kazinczy-verseny. Több száz magyarországi és határon túli fiatal, illetve felkészítő tanáraik érkeztek Győrbe, hogy összemérjék tudásukat a magyar nyelv kárpát-medencei döntőjében. A városházi megnyitón dr. Dézsi Csaba András polgármester kiemelte, a Szép Magyar Beszéd verseny nem csak a magyar nyelv, de a magyarság ünnepe is.

Több százan, diákok, tanárok, szervezők és városvezetők közösen énekelték a magyar himnuszt a Szép Magyar Beszéd ünnepének megnyitóján. Már 58. alkalommal rendezik meg a Kazinczy-versenyt, amit egyedülálló módon a kezdetektől a Kazinczy Gimnázium és Győr városa rendez.

„Lélekemelő pillanat érkezett el számunkra, hogy immár 58. alkalommal bonyolíthatjuk le a Péchy Blanka által alapított Kazinczy-versenyt, óriási köszönet és tisztelet az alapítónak, mi az ő útmutatásai szerint őrizzük és ápoljuk az anyanyelvünket, ami a nemzetünk létét is alapvetően meghatározza” – mondta Németh Tibor, a Kazinczy Ferenc Gimnázium igazgatója.

A polgármester is köszöntötte a versenyre érkezőket, a diákoknak és tanáraiknak azt mondta, a Szép Magyar Beszéd Verseny nem csak a nyelv, de a magyarság ünnepe is egyben. „Ez a verseny, sokkal több, mint egy verseny, ez a magyarság ünnepe, nem csak a magyarországi, de az egész Kárpát-medencei magyarságé. Éppen ezért külön köszöntöm a határokon túlról érkezett versenyzőket és tanáraikat, akik ugyanolyan jól tudják, hogy a magyar nyelv mindig összeköt bennünket. Számunkra pedig nagy öröm, hogy egyedülálló módon, a kezdetektől Győr városa szervezheti meg ezt a rangos eseményt, a Kazinczy Gimnáziummal karöltve” – fogalmazott dr. Dézsi Csaba András polgármester.

A köznevelési helyettes államtitkár is személyesen kívánt jó versenyzést a Győrbe érkező fiataloknak, akiknek útravalóul annyit mondott, a magyar nyelv olyan kincs, amit őrizni kell, ami komoly felelősség.”Két dolog van, ami az emberiség létezése óta együtt él velünk, ez a tánc és a beszéd, mindkettőben jól állunk, a magyar nyelv pedig olyan kincs, amit félteni, őrizni kell, őrzése nagyon komoly felelősség, ezért köszönöm minden résztvevőnek, hogy sokat tesz a nyelvünk ápolása, megőrzése érdekében” – hangsúlyozta dr. Balatoni Katalin köznevelési helyettes államtitkár.

A megnyitón külön köszöntötték Németh Tibort, aki 29 évig, igazgatóként vállalt oroszlánrészt a Kazinczy-verseny megrendezésében, idén azonban utoljára, hiszen szeptembertől nyugdíjba vonul. Ennek apropóján a direktor Arany Kazinczy-díj elismerésben részesül, jelentették be a verseny hivatalos nyitórendezvényén.

A Kazinczy-verseny résztvevői pénteken, a szabadon választott szövegek felolvasásában és a Beszélni nehéz! feladatok megoldásában mérik össze tudásukat, míg szombaton a kötelező szövegek felolvasásában versenyeznek. Az 58. Kazinczyról elnevezett Szép Magyar Beszéd verseny ünnepélyes eredményhirdetését vasárnap reggel 9 órától tartják, ugyancsak a városházán.

Galéria: O. Jakócs Péter