A szelektált papír újrahasznosítható!

Fotó: Marcali Gábor
GYHG
2022.08.21. 13:01

Vásárlásaink során jelentős mennyiségű csomagolóanyagot viszünk haza, amelynek nagy része papír, ez pedig a megfelelő szelektálást és kezelést követően újrahasznosítható. Ezért fontos, hogy a szelektív szigeten a megfelelő edényzetbe helyezzük a papírhulladékot.

A GYHG Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. 158 szelektív hulladékgyűjtő szigetet üzemeltet Győrben, a papírgyűjtő konténerek száma 173 a városban. Az edényekbe a papírt kisebb darabokra tépve tanácsos bedobni az edényekbe, mert így több fér a gyűjtőbe, és a szállítójármű kevesebb levegőt fuvaroz.

Az újrahasznosíthatóság érdekében fontos, hogy a papírhoz másfajta hulladék ne keveredjen, mert akkor azt a Sashegyen működő Hulladékkezelő Központban ki kell válogatni. Azokat a csomagolóanyagokat, amelyek papíralapúak, de olajjal vagy zsírral szennyezettek továbbra is kommunális kukába kell dobni, mert ezek nem újrahasznosíthatóak.

Gyakran felmerülő kérdés, hogy a pizzásdobozt melyik kukába dobjuk. A szolgáltató azt javasolja, hogy a doboz alsó, ételmaradékos felét az otthoni kommunális hulladékgyűjtőbe, a doboz tisztán maradt tetejét pedig a szelektív papírgyűjtőbe tegyük. A tejes- és gyümölcsleves dobozokat összelapítva a kék színű papírgyűjtőbe várja a közszolgáltató.

A GYHG Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. a győri szelektív szigeteken a papírgyűjtő edényeket naponta üríti, a szigeteket naponta takarítja. A szelektív hulladékgyűjtő szigetek használatában segítséget nyújt a Hulladék112 mobiltelefonos applikáció.

Kapcsolódó témák: #GYHG | #környezetvédelem | #papír | #újrahasznosítás |