Hirdetés

A Republic zenekar kicsit hazajön Győrbe

Fotó: O. Jakócs Péter
Hajba Ferenc, Szigethy Teodóra
2021.07.18. 05:33

Újragondolt repertoárral jött a Republic zenekar szombaton Győrbe. A kicsit hazatérő együttes a Dunakapu téren adott hihetetlen koncertet. Boros Csaba énekessel beszélgettünk is , akinek gimnazista korában – elméletben – közös együttese volt Dézsi Csaba András polgármesterrel.

Hirdetés

Teljesen megtelt szombaton este a Dunakapu tér. A színpad előtti kordonon belülre csak azokat engedték, akik védettségi igazolvánnyal rendelkeztek. Sajnos elég sok látogatóról kiderült, hogy még nem oltatta be magát, vagy otthon felejtette papírjait.

Fotó: O. Jakócs Péter

Így is ezrek töltötték meg a kordonon belüli teret, majdnem ugyanennyien távolabbról hallgatták a zenét. A folyóparton is százak sokasága foglalt helyet. Az emberek szabadnak érezték magukat, úgy gondolták, kiszabadultak a járvány fogságából, társaságok, baráti körök örvendeztek egymásnak. Csókolózó fiatalok, a dalokat jó ismerő, táncoló idősebbek, fröccsöt kóstoló emberek örültek a közösségi alkalomnak.

Hirdetés

A Republic hat tagjából négyen győriek.

Boros Csaba, az együttes vezetője emlékezett gyerekkorára, a Kazinczyban, eltöltött éveire, Kolozsváry Ernő tanár úrra, aki a képzőművészetet megszerettette vele, a barátokra, középiskolás társakra, köztük a polgármesterre, dr. Dézsi Csaba Andrásra, akivel együttest is akartak alapítani. Boros színpadra is hívta őt, s a polgármester stílszerűen a „csak a szívemen át” refrénű dalt énekelte el az együttessel.

Fotó: O. Jakócs Péter

A Republic és a győri közönség méltó módon emlékezett korábbi vezető énekesükre, Cipőre, fölidéztek régi, s bemutattak új dalokat is.

Fotó: O. Jakócs Péter

A koncert két és fél órán át tartott.

Boros Csaba interjút adott a Győr+ Médiának:

Egy különös időszakon vagyunk túl. Mi történt ezalatt a zenekarral?

Semmi különös nem történt velünk. Játszottunk néhány 500 fős koncertet, de az nem a mi profilunk. Írtunk egy-két számot, ami videoklippel is megjelent. Ezek közül fogunk játszani a koncerten is, például az „Élni jó” címűt, ami a kiszabadulásról szól, arról, hogy a zenekar és a közönsége újra egymásra talál.

Fotó: O. Jakócs Péter

Mennyire indult most be az élet?

Velünk állt le az élet, a mi jubileumi koncertünk volt az első, amit a vírushelyzet miatt le kellett anno fújni. Ha minden jól megy, ezt hamarosan pótolhatjuk, a tervek szerint 2022. február 19-én lesz a Budapest Arénában. Amúgy nem panaszkodunk, sok koncertünk lesz, s hétről hétre jönnek be új felkérések. A győrit múlt évről raktuk át. Másfél év kihagyás után felálltunk és ugyanazzal a stábbal dolgozunk tovább, ráadásul a színpadképben fejlődtünk is.

Fotó: O. Jakócs Péter

Volt időnk gondolkodni, felfrissítettük magunkat. Nem biztos, hogy ezeket a dalokat hoztuk volna Győrbe, ha tavaly tartjuk meg a fellépést.

A Boros testvéreknek köszönhetően kicsit hazatér a zenekar.

Igen, győriek vagyunk, a szüleink most is itt élnek. Koncertekkor mindig több napot töltünk a városban, de amúgy is gyakran járunk itt.

Fotó: O. Jakócs Péter

Sok élmény fűz ide, például gimnazista koromban elméletben volt egy zenekarom Dézsi Csaba Andrással, Győr mostani polgármesterével. Iskolatársak voltunk, összejártunk, s azt mesélte, hogy olyan gitárja van, mint Elvis Presley-nek. Akkor még gyerekek voltunk.

Milyen a győri közönség előtt fellépni?

Nagyon izgalmas és jó érzés. Érdekes visszatérni oda, ahonnan elindultunk a Citrom nevű zenekarral. Van bennem egy nagy adag bizonyítási vágy is.

Kapcsolódó témák: #koncert | #Republic |
likeold
a fb oldalunkat