A polgármester karácsonyi köszöntője

Győr+ Marcali Gábor
2022.12.24. 08:30

„Karácsonykor, és az év utolsó napjaiban csendesebbé, s talán valamivel tisztábbá válik a világ" - dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármesterének karácsonyi köszöntője.

Az ember céljai, vágyai, igényei évről évre nőnek, már messze túl az észszerűség határain. A költő Petőfi Sándor a 19. században egy téli versében megfogalmazta, hogy szerinte „Hol a boldogság mostanában?” Meg is adta rá az időszerű választ: „Barátságos, meleg szobában.”

A 21. század elején nem gondoltuk volna, hogy húsz évvel később a szimbolikus „barátságos, meleg szoba” valóságos vágya lesz az embereknek. A Covid-járvány és a közelünkben ma is dúló háború megmutatta, megérezteti velünk az emberiség esendőségét. Nagy próbatétel ez, és egyben felismerés. Rádöbbenés arra, hogy felelősségünk van önmagunkért, és ugyan természetesnek hittük a meleg szobát, mint valami kötelező adományát a sorsnak, de rájöttünk, hogy semmi sincs önmagától, az embereknek mindenért meg kell dolgozniuk.

Mi, büszke győriek nem elsősorban a szerencsének, hanem a tudásunknak, a felkészültségünknek, az igyekezetünknek, a munkánknak köszönhetjük, hogy gyorsabban fejlődtünk másoknál, aki akart, az nálunk munkához jutott, nagyobb volt a jövedelem, mint más városokban, az önkormányzat pedig lényegesen több pénzből gazdálkodhatott a mainál.

Nem akarom titkolni, a jövő év nem lesz könnyű időszak, de az országon is végigsöprő járvány ellenére, és az energiaárak brutális emelkedése közepette is megőrizte pénzügyi egyensúlyát a város. Számlánkon több pénz van, mint amikor átvettem Győr irányítását. A jövő érdekében észszerűen, felelősen nekünk is meg kellett alkudnunk a tőlünk függetlenül kialakult helyzettel, de a kötelező feladatainkat elvégezzük, a nem kötelezők esetében új megoldásokat találtunk, az érintett szakemberekkel összefogva és együttműködve. Tervezünk és támogatókat keresünk a terveinkhez, tárgyalunk a megvalósítható jövőről.

Hatékonyan dolgozunk. Nem vagyunk könnyű helyzetben, politikai ellenfeleink azt gondolják, meggyengült a város, most kell rajta fogást találni. Pedig aki a város közéletében felelősen gondolkodik, az a választott közösség által képviselt városi érdekeket helyezi előtérbe, nem álhírekkel próbálja borzolni a lakosság kedélyét.

Köszönöm a győri emberek megértését, közös kiútkeresését, és bizalmát. Győr ugyan nem olyan gazdag, pénzben bővelkedő város, amilyennek mások távolról hiszik és láttatják, de továbbra is megmarad – ahogy Kosztolányi írta – Kelet, s Nyugat között álló kedves őrnek -, a magyar gépipar jelentős, szakadatlanul fejlődő, korszerű városának, új iparágak otthonának, egyetemi tudásközpontnak, innovációs térnek, az igényes kultúra teremtőjének és befogadójának. Élhetőnek, sok barátságos, meleg szobával és szolidaritással, segítőkészséggel azoknak, akik még nem lelték meg a meleg szobák kilincsét.

Szilágyi Domokos költővel együtt hiszem:

„Mint szomjazónak a pohár víz,

Úgy kell mindig e kis melegség,

Hisz arra született az ember,

Hogy szeressen és szeressék.”

Boldog, szép, nyugodt karácsonyt, békét, szeretetet, megvalósuló terveket, átgondolt jövőt, sikeres új esztendőt kívánok mindenkinek, aki itt él velünk.

Dr. Dézsi Csaba András

polgármester

Kapcsolódó témák: #Dr. Dézsi Csaba András | #karácsony | #köszöntő |