Ménfőcsanak szolgálatáért díj

A patika, ahol nem csak gyógyszert adnak

J. Kovács Andrea Fotó: O. Jakócs Péter
2023.10.30. 09:13

A régi csanaki ház romantikus nagy kertjével az időtlenség érzetét kelti a látogatóban. Rozi, a barátságos fehér kutya egészen a bejáratig kísér, ahol gazdasszonya, dr. Törzsök Ferencné dr. Szilágyi Erzsébet fogad.

Negyvennégy évvel ezelőtt fiatal feleségként és kezdő gyógyszerészként a Tiszántúlról került a városba. A szintén pályakezdő orvos férj, dr. Törzsök Ferenc nagyszüleinek egykori házában találtak otthonra, melynek felújítása évekbe telt ugyan, de megérte a fáradságot.

Egymás után születtek a gyermekeik, így nem csoda, hogy Erzsébet a tizenhárom gyesen töltött év során csak a házipatikában látott gyógyszert. Míg a családfő a kórházban tette a dolgát, felesége ellátta a háztartást, nevelte négy gyermeküket. Egy cseppet sem bánta, hiszen az ő felfogása szerint egy nő életében első a család, a karrier csak ezután következhet.

Amikor dolgozni kezdett, először furcsállták is a helyiek, hogy a kedves, sokgyerekes fiatalasszony, akivel annyiszor elbeszélgettek, mit keres a patikában. Hamarosan letette a gyógyszerész szakvizsgát, majd a kilencvenes évek közepén felépítették és megnyitották saját gyógyszertárukat. Azóta ott dolgozik, s legnagyobb örömére kisebbik lánya is a munkatársa.

Nagyobbik fiuk informatikus, öccse édesapja nyomdokaiba lépett és urológus lett. A lányok közül a nagyobbik a patológiát választotta, de osztrák férjével egy ausztriai farmon él és négy kislányát neveli.

Erzsébet rövid idő alatt megszerette Csanakot, az itt élő embereket. Szívesen emlékszik a Bezerédj-kastélyban működő Családi Egyletre, ahol kéthetente 20-30 családdal közösen szerveztek programokat, kirándulni jártak. Nem áll tőle távol a közéleti munka sem. A Gyógyszerész Kamarában sokáig az Etikai Bizottság elnökeként tevékenykedett. Az egyházi munkában is aktív szerepet vállal, második ciklusát tölti a plébániai tanácsadó-testületben.

Természetes neki, hogy akin tud, segít. Kislányként úgy léptem be a tiszadobi patikába, mint egy szentélybe, ahol köszönni kell, aztán csöndben lenni. Ilyenkor eljátszottam a gondolattal, hogy ha nekem lenne patikám, akkor az nem csak gyógyszerkiadó hely lenne. S amikor megnyitottuk a saját gyógyszertárunkat, megpróbáltam olyan környezetet teremteni, hogy valóban segíthessek a betegeken. Nálunk még van idő beszélgetni, megismerni a hozzánk betérőt. Ha valaki egy szakrendelésre szeretne bejutni, akkor elkezdünk telefonálgatni, s addig nem engedjük el, amíg nem találunk megoldást. Ez engem jó érzéssel tölt el. Az itt élő embereket ismerem, szeretem. Ha baj történik, kicsit én is velük halok, mert ilyenkor ismét eltűnik egy színfolt a környezetünkből” – mondja a csupa szív asszony.

A közelmúltban dr. Dézsi Csaba András polgármester dr. Törzsök Ferencnét Ménfőcsanak Szolgálatáért díjjal tüntette ki.

Kapcsolódó témák: #díj | #gyógyszerész | #kitüntetés |