Hirdetés
Lengyel-magyar képzőművészeti kiállítás

A művészet híd a nemzetek között

Fotó: MekliZ Fotóstúdió
Földvári Gabriella
2019.11.15. 14:40

A HÍD-MOST II. című, a győri Art World Hungary Egyesület és a Lengyel Művészek és Tervezők Egyesülete krakkói csoportjának közös kiállítása nyílt meg csütörtökön a Széchényi István Egyetem Új Tudásterének emeleti Galériáján.

Hirdetés

Pápai Emese művészettörténész megnyitó beszédében felidézte: nyolc évvel ezelőtt, 2011-ben, alakult a győri Art World Hungary Egyesület festő- és grafikusművészeket, szobrászokat, iparművészeket, fotóművészeket tömörítő társasága.  Érdekes egybeesés, hogy éppen 100 évvel azelőtt, 1911-ben alapították a partner művésztársaság, a Lengyel Művészek és Tervezők Egyesületét.

Egy 2017-es közös lengyel-magyar művésztelepi részvételt és egy elvi megállapodást követően, a győri művészek meghívást kaptak lengyel barátaiktól a Krakkói Műszaki Egyetem Kotlownia Galériájába egy katalógussal kísért közös bemutatkozásra.

Hirdetés

Erre a kiállításra egy éve, október 19 és november 15 között került sor, amely a szimbolikusnak és hagyományteremtőnek is mondható „HÍD – MOST” címet kapta. A művészet ugyanis egy összekötő kapocs, egy híd a nemzetek között.

A krakkói kiállításon tavaly tíz lengyel és tizenhárom győri művész szerepelt. A kiállítás biztató visszhangjának köszönhetően az együttműködés tovább folytatódott. Idén tavasszal a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János karán két krakkói művésznő – Joanna Warchol és Joanna Banek – grafikai tárlata volt látható. Egy bő hónappal ezelőtt pedig a krakkói és a győri művészek legutóbbi közös „Metamorfózis” című kiállításának a Győri Egyházmegye Kincstára adott otthont.  

Az egyetemen köszöntőt mondott Dr. Lukács Eszter PhD – a Széchenyi István Egyetem oktatási rektor helyettese, a lengyel művészek nevében pedig Joanna Warchol az egyesület elnöke méltatta az együttműködést.

A megynyitón a Széchenyi István  Egyetem  Művészeti Kar hallgatói és a Győri   Tánc-és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakgimnázium és Kollégium balett növendékei adtak műsort.

A kiállítás fővédnöke: dr. Körmendy Adrienne krakkói főkonzul volt.

A győri művészek közül Borbély Károly, Csizmadia István, Gui Demeter, Horváth Ákos, Kurcsis László, Kustán Melinda, Lipovics János, Malasits Zsolt, Milu Milanovich Ildikó, Mózes László, Szabó Béla, Varga György alkotásait láthatjuk.

A kiállításon 11 lengyel és 12 magyar művész, közel 90 alkotását tekinthetik meg a látogatók december 12-ig.

Fotó: MekliZ Fotóstúdió/Raczenböck Aliz 

Kapcsolódó témák: #kiállítás |
likeold
a fb oldalunkat