Hirdetés

A műselyemlány a Padlásszínházban

Fotó: Mekliz fotó: Komlós Ádám
Farkas Mónika
2022.05.24. 19:46

Újabb bemutatóval bővül a győri Padlásszínház kínálata. Kedd este Mihályi Orsolya lépett a nagyérdemű elé A műselyemlány című monodrámával. A zenés előadást korábban két alkalommal láthatta a közönség a Kisfaludy Teremben, a teátrum a következő évadban többször tűzi műsorára majd a népszerű padlástérben. Az Irmgard Keun regényéből készült színpadi változatot Ungvári István rendezte, az előadás zenei vezetője Kertes Anna. Igazi női darabról van szó, az írónő Doris történetén keresztül beszél a nők botlásairól, romantikus álmodozásaikról, humorral és öniróniával átszőve.

Hirdetés

A műselyemlány a múlt század ’30-as éveibe vezet el bennünket. A történet főhőse Doris, a csinos, fiatal gépírónő, aki egy ügyvéd irodájában dolgozik. Titokban naplót ír, arról álmodozik, hogy „nagy flanc lesz belőle”. Hirtelen döntéstől vezérelve elemel egy méregdrága bundát a színházi ruhatárból, maga mögött hagyja unalmas életét, és meg sem áll Berlinig. Doris az élet borzalmas rendeltetései mellett is, örök idealista marad.

„A külsőségek alapján ítéli meg a világot. A csillogás és a szép ruha jelenti számára a jó és kívánt életet. Az I. világháború után vagyunk, pár év és Hitler veszi át a hatalmat. Óriási a munkanélküliség és a szegénység Németországban. Ő azonban a szépségére koncentrál, nagy nő akar lenni, ez jelenti számára a vágyott karriert” – jellemzi a főhősnőt Mihályi Orsolya, a Győri Nemzeti Színház művésze.

Hirdetés

Irmgard Keun regényét Gáspár Margit fordította magyarra, a színpadi változatot Gáspár Ildikó készítette el, ebből született meg a győri előadás szövegkönyve. Mihályi Orsolya színészkollégáját, Ungvári Istvánt kérte fel a monodráma rendezésére. „Színház külső szem nélkül nem létezik. Kitűnő kollégám, jóbarátom Ungvári István ötleteivel, meglátásaival rengeteget tett a készülő előadáshoz, így lett teljes és kompakt az általam választott mű.”

A történetet francia sanzonok és kuplék színesítik, az előadás zenei vezetője Kertes Anna. A zene kiválóan oldja a prózát, ezáltal segíti a történet befogadását, szusszanásnyi időt enged a közönségnek. Kertes Anna zongorajátéka végigkíséri a teljes előadást, részesévé válik Doris jellemfejlődésének, érzelmi hullámzásának.

A város szívében található, 1993 és 2000 között sikeresen működő teátrum újraélesztésének legfőbb célja az volt, hogy a teátrum színészei más oldalukról is bemutatkozhassanak, kisebb lélegzetvételű történetükkel, monodrámájukkal lépjenek az értő közönség elé. Karácsony Gergely, Szina Kinga, Jáger András és Mihályi Orsolya bemutatkozásait a következő évadban újabb követi majd, Zakariás Zalán rendezésében láthatjuk Strindberg Erősebb című egyfelvonásos drámáját. A Győri Nemzeti Színház következő évadára szóló bérletmegújítás május 31-ig tart.

Galéria: MekliZ Fotó, Komlós Ádám

likeold
a fb oldalunkat