Megnyílt a Győri Gyerekegyetem

A mesterséges intelligenciától a sárkányhajózásig

J. Kovács Andrea Fotó: Ács Tamás
2024.06.24. 11:55

Az egyetemen kezdte a nyári szünetet hatvan kisdiák. A Mobilis Interaktív Élményközpont és a Széchenyi Egyetem hetedik alkalommal rendezett rendhagyó nyári tábort 9-13 éveseknek.

A hétfő reggeli megnyitón dr. Horváth Zoltán köszöntötte az ifjú hallgatókat. A Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Kar dékánja a Győr+ Média érdeklődésére elmondta: 

A gyerekek nagyon fogékonyak és érdeklődőek, s ez kitűnő lehetőség arra, hogy közelebb hozzuk őket a természettudományok és a legújabb technológiák világához. Nem titkolt célunk, hogy elkezdjük hozzászoktatni őket egyetemünkhöz. Ám bármilyen felsőoktatási intézményt is választanak majd, a tudományos gondolkodásba, a módszertanokba már most betekintést kapnak. Ugyanakkor rengeteg sport és mozgás is szerepel a programban, hiszen ez éppen olyan lényeges, mint a „kütyükkel” való ismerkedés” – hangsúlyozta a dékán.

Keszthelyi Bernadett, a Mobilis ügyvezetője úgy fogalmazott:

„Évről évre nagy az érdeklődés a tábor iránt. Fontosnak tartjuk a legújabb kutatásokat, fejlesztéseket bemutatni már ebben a korban, hiszen ők lesznek a jövő egyetemistái. A legmozgalmasabb napnak a mosonmagyaróvári karunk meglátogatása ígérkezik. Az ottani Smart farmon a gyerekek vezethetnek traktort, találkozhatnak olyan robotokkal, amelyek a mezőgazdaságban most már mindennaposak. Ezenkívül népszerűek azok a programok, amikor csapatban dolgozhatnak, akár egy projektfeladaton, akár egy sorversenyen vagy épp a sárkányhajózáson.”

A diákok öt napon keresztül ismerkedhetnek az egyetemi élettel. Az idei év kiemelt témája a mesterséges intelligencia. Az oktatók előadások és szemináriumok keretében vezetik be őket egy általuk még kevésbé ismert, de nagyon izgalmas világba. A hét során egyetemi hallgatók segítik, kalauzolják a résztvevőket a campus területén, közös „diplomamunkán” dolgoznak, és a tábor utolsó napján megkapják a jól megérdemelt diplomájukat. 

Galéria: Ács Tamás

Televíziós szerkesztő: Németh Boglárka