A ménfőcsanaki babakocsi csodája és a révfalui Szent Flórián története is megelevenedik

Kiállítás Győr II. világháborús bombázásairól

Földvári Gabriella Fotó: Marcali Gábor
2024.04.13. 14:06

1944. április 13-án érte el a 15. Amerikai Légi Hadsereg 163 B-17-es bombázója Győrt. Ez volt az első és egyben legnagyobb bombatámadás a város ellen, amelynek célja a Waggon- és Gépgyár teljes megsemmisítése volt, összesen 564 életet követelt. A várost további hét, nagy erejű amerikai légitámadás érte ezek több.

A 80. évforduló alkalmából a Rómer Flóris Történelmi és Művészeti Múzeum nagyszabású kiállítással emlékezik a háborús időszakra, az áldozatokra. A szombaton nyíló tárlat kurátora, Cserhalmi Zoltán történész mutatta be lapunknak előzetesen a kiállítás anyagát.

A tematika szerint három részre tagolható a kiállítás. Az első teremben a felsejlő háború előtti győri polgári világ elevenedik meg az Elit mozival, ahol korabeli filmhíradós képeket vetítenek, valamint megismerhetjük az akkori győri ipart, a hadiipar fellegvárát, a vagongyárat, amely miatt a várost bombázták. A második teremben a győri bombázás emlékeit mutatják be, berendeztek egy légópincét, bemutatnak egy tüzér- és egy tábornoki egyenruhát, tüzérségi távolságmérőt és szögtávcsövet.

A következő teremben az amerikai bombázók tárgyi emlékeit állították ki, ami fellelhető hazánkban. „Az utóbbi időben felkapott lett a közösségi régészet, a pannonhalmi tájvédelmi körzetben két B24-es Liberator bombázó zuhant le, ezek fellelt darabjaiból is állítottunk ki” – tájékoztatott a kurátor. Itt látható az a repülőgép darab is, melyet a közelmúltban dr. Dézsi Csaba András polgármester talált roncskutatás során az écsi dombokon.

Két személyes történetet is bemutat a kiállítás. Az egyik a ménfőcsanaki babakocsi csodája, mely szerint a bombázáskor a 10 hónapos Balics Laci a babakocsijában feküdt, amit a légnyomás az asztal alá lökött, a házuk összeomlott, de a kisfiú a csodával határos módon életben maradt. A férfi később a babakocsiját a múzeumnak ajándékozta.

A másik személyes történet szerint ez egyik révfalui ház homlokzatát Szent Flórián szobra díszítette, az épületet bombatalálat érte, a szent a házat nem, de önmagát megmentette, ez a túlélő szobor is látható a tárlaton.

A következő térben emléktáblán örökítik meg a több mint 300 áldozat nevét, életkorát. Látható a Schima Bandi által készített temetői kereszt, melyet a bombázáskor elhunyt sógornőjének állított.

Végül a kiállítás lezárásaként azt mutatják meg, hogyan kezdődött meg az újjáépítés, milyen fejlesztési tervek készültek: Győr, a romváros élni akar! 

A kiállítás december 29-ig keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között tekinthető meg a z Esterházy-palotában (Király utca 17.).

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka

Kapcsolódó témák: #bombázás | #kiállítás |