Hirdetés
Jótékonysági Rákász koncert

A menekültekért szólt az orgona

Fotó: O. Jakócs Péter
J. Kovács Andrea
2022.03.20. 19:31

Jótékonysági koncertet szervezett az ukrajnai háborús menekültek megsegítésére Rákász Gergely orgonaművész. Össze is gyűltek szép számban a zeneszerető és jóakaratú emberek a bencés templomban, hogy igényes kikapcsolódás mellett adakozhassanak.

Hirdetés

A koncert előtt Rákász Gergely orgonaművészt arról kérdeztük, milyen érzéseket és reakciókat váltott ki belőle az ukrajnai háború?

„Ha az ember szomszédságában háború van, akkor leginkább a rettegés lesz úrrá rajta. Én is felnőtt ember vagyok gyerekekkel, és borzasztó belegondolni abba, hogy ugyanilyen felnőtt emberek gyerekekkel elveszítik mindenüket. Kerestük, hogyan tudunk segíteni. Szerencsére elképesztően gyorsan felállt az állami gépezet. Ha jól emlékszem, már másnap vagy harmadnap reggel tudtunk utalni a feleségemmel a segélyszervezeteknek. Azon kezdtünk gondolkodni, hogyan tehetnénk még többet. Ha megrakom az autó csomagtartóját száraztésztával, azt se tudom, hova induljak vele.

Hirdetés


Felvettük a kapcsolatot azokkal a segélyszervezetekkel, amelyekkel már több projekt során együtt dolgoztunk. Innét kezdve nem volt más dolgunk, minthogy azt csináljuk, amihez értünk. Koncertet szervezni, muzsikálni és elmondani a közönségnek, hogy egy kicsit felejtsék el a szörnyűségeket.

Örüljenek annak, hogy itt van a gyönyörű bencés templom, örüljenek, hogy szép zenéket hallgathatnak. Így kettős cél is megvalósul, az adományozáson kívül a lelkünk is emelkedik egy kicsit. Minden, a koncerten elhangzó mű szimbolikus lesz.

Játszom egy imádságot, egy Ave Maria-t, egy régi katonai indulót, ami romantikus kalandnak mutatja a háborút. Utána Holst Bolygók szvitjéből játszom el a Mars tételt, a háborúk istenét, mely már egy teljesen más háború képet közvetít. A koncert végén a béke szólal meg, szintén Holst Bolygók szvitjéből, a Vénusz. Azt írja róla a szerző, hogy ez a béke hozója. Arra kérem a közönséget, hogy kivételesen ne tapsoljanak, hanem maradjunk kicsit csöndben imádkozva, átszellemülten együtt.” – nyilatkozta portálunknak a művész.

Az esemény fővédnöke Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő volt, aki kérdésünkre válaszolva elmondta:

„A legfrissebb adatok szerint már több mint 400 ezren érkeztek Ukrajnából Magyarországra. Természetesen nem mindenki választotta célországul hazánkat, sokan csak átutaztak. A szakemberek szerint a menekülők 20-25 százaléka viszont itt marad.

Nekünk kötelességünk ezeknek az embereknek segíteni. Ezért tartom fontos eseménynek a mai orgonakoncertet, melynek fővédnökségére Rákász Gergely kért fel, én pedig örömmel vegyes szomorúsággal vállaltam el. A legfontosabb most a segítség.

Győr példát mutat ezen a területen országos szinten is, s ezt a tevékenységet folytatjuk. Szeretnék köszönetet mondani azoknak a magánembereknek, civil szervezeteknek, egyházaknak és intézményeknek, akik ebből aktívan kiveszik a részüket. A legfontosabb természetesen az, hogy minél hamarabb megszülessen a béke. Én bízom benne, hogy így lesz.” – vélekedett a képviselő.

Galéria: O. Jakócs Péter

TV-s szerkesztő: J. Kovács Andrea, Zombai-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #jótékonyság | #koncert | #Rákász Geregely |
likeold
a fb oldalunkat