A városvezetéshez megfelelő felkészültség, a város iránti elkötelezettség kell

„A megkezdett munkákat az azt elkezdőnek kell befejeznie!”

Győr+ Fotó: Marcali Gábor
2024.06.06. 12:25

Dr. Pergel Elza alpolgármester asszonnyal a vasárnapi választások előtt az elmúlt több mint négy év városvezetői munkájáról, a közös feladatok során szerzett tapasztalatokról, és a jövőre vonatkozó lehetőségekről beszélgettünk.

Sorsdöntő választások előtt állunk. Mind a helyi, mind az EP választásnak hatalmas a tétje. A helyi embereket elsősorban a városuk fejlődése, a munkalehetőségek, a családjuk napi életéhez szükséges feltételek megléte, vagy éppen hiánya foglalkoztatja, ez az, ami minden döntésben motiváló tényezőként szerepel. Kereszténydemokrata politikusként elsősorban azokat a kérdéseket tartom fontosnak, amelyek a gazdasági biztonság mellett a családok egészséges életének, sokszínű kulturális igényeinek megfelelő helyi elérhetőségét szolgálja. Ezeket próbálja több választási ciklus óta Győr városában biztosítani a többségében Fidesz-KDNP szövetség színeiben bizalmat kapott képviselőtestület is.

A mostani jelöltek közül újként lehet majd tagja a városi döntéshozó testületnek Prédlné Németh Margit, dr. Nagy Richárd László és Burján Dávid is a KDNP képviseletében; akik, ha elnyerik a szavazók bizalmát, a Fidesz-KDNP pártszövetség többi jelöltjével együtt szeretnék a most lezáruló ciklusban megkezdett munkát folytatni.

Nem csupán az én véleményem, hanem sokak véleménye az, hogy fontos, sőt, mondhatjuk az egyik legfontosabb meghatározó tényező egy település életében, hogy ki irányítja.

Egy város vezetéséhez megfelelő felkészültség, tudás, határozottság, vezetésre való készség, mások véleményének tisztelete, a szükséges kompromisszumok megkötésére való alkalmasság is kell.

Természetesen ezeknek együtt mind abban a személyben kell meglenniük, akit a helyi lakosság többsége is támogat. A város választott első emberének pedig folyamatosan arra kell törekednie, hogy mindenki számára megfelelő irányt mutasson és képviseljen, függetlenül attól, hogy milyen politikai érzületű.

Sokan hiszik azt, hogy a polgármesterség olyan feladat, amelyre sokan lennének alkalmasak. Hiszik ezt olyanok is, akik önjelöltként, vagy jelentéktelen közösségi támogatással megpróbálják megmérettetni magukat. Ám, aki közelebbről is látja és követi a városban végzett napi vezetői munkát, az tudja, hogy nagyon nagy tudást, figyelmet, szorgalmat, elköteleződést és fáradhatatlanságot követel.  Ebben úgy vélem, példát mutatott az elmúlt időszakban megválasztott polgármester, dr. Dézsi Csaba András!

Fontos az elvégzett munka, de a jövőt tekintve még fontosabb, hogy legyenek tervek, nem csupán a fejben, hanem előkészítetten, és szakmailag véleményezetten. A folyamatos előre gondolkodás és a tervek megvalósítása egy városvezető mindennapjának a része. Az értékeket védeni, a fejlődést előmozdítani és az új elvárásoknak megfelelni: ez a napi feladat, ami egy városvezetőre vár. Természetesen minden szándék ellenére azt is világosan kell látni, hogy mindenkinek nem lehet megfelelni. De törekedni persze kell rá. Ezekben az esetekben sokat segíthet a kompromisszumkészség. Győr sokszínű város, ahol ezer ötlet és még több vágy fogalmazódik meg az itt élőkben, azokban, akiknek ez a város jelenti az otthont és családjukkal itt is kívánják leélni az életüket.

A jelenlegi polgármester, dr. Dézsi Csaba András megválasztásától az eddigi eltelt időben igazolta azt, hogy az itt élők, az itt letelepült vállalkozások, intézmények véleménye fontos, érdekeik képviselete pedig legfontosabb feladata munkájának.

Dr. Dézsi Csaba András emberi oldalát közvetlen munkatársaként is megismerhettem. Részeseként a sok megélt nehézségnek – amelyeket a munkánk első szakaszban a járvány, majd az energiaválság és most a szomszédos háború miatt kell megélnünk – azt kell mondanom, hogy a túléléshez, és ebből egy emelkedő pályára való ráálláshoz kellett a jó vezető, és kellettek hozzá természetesen a segítők is.

A hét polgármesterjelölt közül a hétvégi választáson mindenki eldöntheti, hogy kiben látja a számára legelfogadhatóbbat. Akinek fontos a hozzáértés, a tudás, az eddigi és a jövőbeni elkötelezettség iránya és a békés alkotómunka folytatása, annak a döntése megvan, vasárnap a választáson csak meg kell erősíteni. A magam részéről a hét jelölt közül egyedül dr. Dézsi Csaba Andrást tartom alkalmasnak Győr városa vezetésre. Mindenki szavazata számít! Kérem és javaslom, hogy éljenek a választás lehetőségével minél többen!” – zárta szavait dr. Pergel Elza alpolgármester asszony.