Hirdetés
A Hild technikum 75 éve

A makkos fazártól az ágasfáig

Fotó: Ács Tamás
Földvári Gabriella
2020.09.18. 06:28

A Hild József Építőipari Technikum 75 évét, az intézmény 25 éves múltra visszatekintő nyári építészeti felmérő-táborait bemutató tárlat nyílt csütörtökön a Magyar Ispitában.

Hirdetés

Az iskola történetének felkutatása során sok értéket, érdekes dolgot feltártak, rácsodálkoztak arra, hogy az intézményben felnőtt diákgenerációkból többen, – a műszaki tanároknak 90 százaléka Hildes-diák volt. A tárlaton fotók, filmfelvételek segítségével idézik meg a múltat. „A kiállítás által át tudják élni az elmúlt 75 év kalandjait” – fejezte ki örömét Józsa Tamás, a Hild igazgatója. A nyári építészeti felmérő-tábort 25 éve indították el lelkes pedagógus, Mészáros Miklós, Józsa Tamás, Kottmayer Tibor azzal a céllal, hogy a diákok régi épületeket kutassanak fel és az értékeket, a kincseket feltárják, megőrizzék az utókor számára. A kihelyezett tablókon ezeket a munkákat mutatják be.

A kiállítás nemcsak tisztelgés az iskola története, a tanáregyéniségei, a diákjai előtt, hanem egyben a 25 éves múltra visszatekintő népi építészeti feltárással, védelemmel foglalkozó diákmunkának a bemutatása is. A tárlat látogatói amellett, hogy bepillantást nyernek az iskola életébe, új ismeretekre is szert tehetnek, megismerhetik például, hogy mi is az a makkosfazár – fogalmazott Hartyándiné Frei Aranka, a Győri Szakképzési Centrum főigazgatója.

Hirdetés

Újvári Miklós, aki 43 éve műszaki tanár az iskolában, megnyitóbeszédében hangsúlyozta: a név többször változott a cél azonban maradt, a szakmunkás és a mérnök közötti kapcsolat, a szakmai feladtok ellátása. A pedagógus többek között felelevenítette a tornaterem építésének történetét, amikor is a tanárok által tervezett csarnok a diákok, valamint építőipari vállalatok segítségével készülhetett el.

A felmérő-táborok eredményeiről szólva kiemelte, legendává vált többek között a makkosfazár, a nagybajcsi vizimolnárság, valamint a helyek ahol ezek a feltárások folytak: Fertőszéplak, Mórichida, Csikvánd. A táborok során, a hosszú évek alatt értékes dokumentumok, tárgyi emlékek gyűltek össze. Az ott végzett munka nyomán – a Kisalföld több faluját érintő település-szerkezeti vizsgálatokon túl – műemléki védettségre érdemes lakóházak, porták, szakrális kisemlékek felmérésére, dokumentálására került sor. Ezek közül néhány ma már csak ebben a formában látható. A kiállítás tablókon keresztül szemlélteti a felmérő táborok eredményeit, a teljesség igénye nélkül, de egységes képet adva az iskola értékmentő tevékenységéről.

A makkos fazáras ajtóra például Mórichidán bukkantak. Ezt a különleges, több ponton záródó szerkezetet nem volt egyszerű kinyitni, szakavatott kéz kellett hozzá. Ha pedig nem jól nyúlt hozzá valaki, előfordulhatott, hogy egy lecsapódó bilincs megfogta a betolakodót. Így aki a borospincék tartalmát akarta megdézsmálni, kétszer is meggondolta, mit cselekszik – árulta el Józsa Tamás.

Tanainé Városi Ágnes a kiállítás kurátora elmondta, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum néprajzi gyűjteményéből vett tárgyakkal egészült ki a tárlat, amely tematikusan mutatja be a Kisalföld különböző tájegységeinek – mint az Alsó-szigetköz, a Fertő kultúrtáj világörökségi helyszín, a Rábaköz, a Sokorói-dombság, vagy a Tóköz – jellegzetes népi építészetét, illetve kitekintést nyújt más vidékekre is.

A kiállítás szeptember 27-ig látogatható hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között.

Televíziós szerkesztő: Pulai Sarolta és Kárpát Zsolt

likeold
a fb oldalunkat