Hirdetés

A magyar hősöknek minden időben kijárt és kijár a tisztelet

Földvári Gabriella
2022.05.27. 12:40

A Magyar Hősök Emlékünnepe alkalmából koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak pénteken a Radó-szigeti Hősi emlékműnél, ahol beszédet mondott dr. Pergel Elza alpolgármester.

Hirdetés

1924 óta május utolsó vasárnapja a Hősök Emlékünnepe, ami 1946-ig március 15. és augusztus 20. mellett Magyarország harmadik nemzeti ünnepnapja volt, 1945-től, a kommunista rezsim időszakában azonban nem tartották meg. A rendszerváltás után 2001-ben törvényben erősítették meg az emléknapot.

Az alpolgármester ünnepi beszédében méltatta a hazáért elesett hősöket, honvédeket és a névtelen áldozatokat. Beszélt a két nagy háborúban elesettek mellett, 1956 forradalmának hőseiről, mártírjairól, és azokról, akik Magyarország megalapításától mostanáig katonaként, vagy civilként adták életüket hazánkért.

Hirdetés

„Elszenvedett veszteségeink pótolhatatlanok. A magyar hősöknek minden időben kijárt és kijár a tisztelet. Nekünk pedig kötelességünk tanulni az önként vállalt, de a ránk kényszerített veszteségekből is. Soha nem felejthetjük el azok áldozatát, akik nemzetünk nagyságáért és fennmaradásáért, érdekeink megvédéséért, sérelmeink jóvátételéért éltek és haltak” – fogalmazott dr. Pergel Elza

A történelmi egyházak nevében imát mondott az elesett hősök lelki nyugalmáért Böcskei Győző plébános, a római katolikus egyház, Jánosa Attila lelkész, a győri evangélikus egyházközség és Strifler Zoltánné lelkipásztor a győri református egyházközség képviseletében.

Az ünnepi műsorban közreműködött Kóródi-Kovács Anna népdalénekes. A díszalegység a magyar hősök tiszteletére díszlövéseket adott le. A Hősök napi megemlékezést koszorúzás zárta, az emlékműnél városunk képviselői, a rendvédelmi szervek, valamint a jelenlévők, a hősök előtt tisztelgők helyezték el a megemlékezés virágait.

Tv-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Galéria: Ács Tamás

Kapcsolódó témák: #emlékünnep | #forradalom | #hősök |
likeold
a fb oldalunkat