A lovagkirály előtt tiszteleg a Pedró

Győr+ Fotó: Győr+ TV
2024.06.27. 14:21
Hirdetés

Bölcs lovagkirályunknak állít emléket a Pedró Pékség Szent László kenyere, amely különleges technológiával készül. Idén a Szent László napokon is megkóstolható a karakteres ízű búzakenyér.

Szinte napra pontosan két éve készítette el a Pedró Pékség a Szent László kenyeret, amelyet hamar megszerettek a vásárlók. A kenyér nemcsak a nevében történelmi, hanem a technológia is, amellyel készül: lisztjét köves malomban őrlik, ami nem melegíti fel a búzaszemeket ötven fok fölé, így több tápanyag marad bennük, mint a hagyományos, fémmel történő őrlésnél. A vadkovásszal történő, hosszú kelesztés mellett az alapanyagok is figyelemre méltók, a liszt egy rábaközi biogazdaságból érkezik, a víz tiszta szigetközi ásványvíz, és a fenntarthatóság elveinek megfelelően minden összetevő 60 kilométeres körzetből származik.

A Szent László kenyér, bár fehér kenyér, a felhasznált őszi búza töretnek és az őrlési módnak köszönhetően kicsit barnább és aromásabb az átlagosnál, a karakteres ízhez szaftos bélzet társul. Vajda Pétertől, a pékség tulajdonosától megtudtuk, hogy egyre többen keresik a lassú érlelésű kovászos kenyereket; ezekben a hosszú fermentációs idő alatt a búzafehérjék jobban lebomlanak, jellegzetes, savanykás ízt és illatot adva a kenyérnek – akár nagyanyáink és a békebeli kenyerek idejében…       

A hétvégi Szent László napokon a Pedró Pékség is kitelepül az Aranypartra, ahol a friss kenyér mellett langallóval is várják a kilátogatókat. A Szent László kenyér, amely a Pedróban a hónap kenyereként most száz forint kedvezménnyel vásárolható meg, különleges szerepet kapott Győr életében: a győri székesegyházból zengő harangszó emlékeztet a Pedró és vásárlóinak köszönhető adományra. Két éve ugyanis egy évig minden Szent László kenyér árából 290 forint abba az alapba került, amelyből az egyházmegye újraöntette a székesegyház egyik harangját. Az ebből összegyűlt több mint öt és félmillió forintból Passauban rekonstruálták a háborúban megrongálódott Szent László harangot, hirdetve őseink dicsőségét és az összefogás erejét. 

A Szent László kenyérrel az is volt a célunk, hogy mindennapi kenyerünkkel hős királyunk neve is forogjon, ne merüljön feledésbe, és bízom benne, hogy mások is követnek ezen az úton, megőrizve múltunk emlékeit” – mondja Vajda Péter. A pékmester egyébként az elmúlt években különleges módon is adózott Szent László emlékkének: két hatalmas kenyérszobron örökítette meg a király Győrben őrzött hermáját és a lovagkirály alakját.

A Pedró nemcsak a kenyereire lehet büszke, a napokban a cég sokorópátkai üzlete elnyerte ugyanis az év legjobb független kisboltja címet „Az év boltja 2024” versenyen. A díjra a Pedró a hagyományos termékek széles választéka mellett különleges, ómagyar stílusú kialakításával és a kedves kiszolgálással is rászolgált, amit természetesen nemcsak Sokorópátkán, hanem minden Pedró-üzletben megtapasztalhatunk.

(X)

Kapcsolódó témák: #pedró pékség | #Szent László-napok |