Energetikai korszerűsítések, közlekedésbiztonsági felújítások történnek

A lakótelepek is fejlődnek, szépülnek

Földvári Gabriella Fotó: Marcali Gábor
2023.10.08. 11:31

Borsi Róbert önkormányzati képviselő körzetéhez tartozik Marcalváros I. középső, Adyváros északi és Nádorváros déli területe. Számos út- és járdafelújítás történt itt az elmúlt években, emellett megújult és energiatakarékos lett a vásárcsarnok és a könyvtár épülete is.

Az elmúlt évek egyik legfontosabb közlekedési fejlesztése az átépített Lajta utca–821-es számú főút csomópontja volt. A forgalmas csomópontot több mint 100 millió forintból bővítették ki, ezzel jóval nagyobb lett a kapacitása és az áteresztő képessége, így gördülékenyebbé vált az áthaladás a kereszteződésben, valamint kialakították a buszöblöt és a megállót.

A Szigethy Attila út–Verseny út új csomópontban horganyzott gyalogoskorlátokat helyeztek ki, az Ikva utcában kijavították a járda térkő burkolatát. A vásárcsarnoknál a trafóház melletti járda is elkészült és a Szigethy Attila úton megújították a kerékpárút egy szakaszát. 

A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Herman Ottó utcai épülete először belülről újult, meg, modernizálták, majd energetikai korszerűsítésen is átesett az épület. A közel 300 millió forint pályázati forrásnak köszönhetően jelentősen javul az épület hőtechnikai adottsága, csökken a hőveszteség, ezáltal kevesebb hő felhasználására lesz szükség a jövőben. Megtörtént a külső homlokzati falak szigetelése, a lapostető hőszigetelése, és a tető vízszigetelése, valamint a nyílászárók cseréje, a hőleadók cseréje és szabályozhatóságának kialakítása, a napelemes rendszer kiépítése. „A könyvtár most már külsőleg is azt a 21. századi intézményt tükrözi, amely tevékenységét és színvonalát illetően már régóta jellemzi az intézményt” – mutatott rá a képviselő. 

Az energetikai felújítás érintette a Gyermekkönyvtárat is. Pályázati pénzből és a város támogatásának, dr. Dézsi Csaba András polgármesternek köszönhetően jutott forrás a gyermekrészleg felújítására, megnagyobbítására is. A korábbi 100 négyzetméteres helyiséget 250-re bővítették, ezzel együtt megújultak a közművek, az energetika, valamint a teljes belső berendezés. „A belső tér is megszólítja a kicsiket, a trendeket követi, megjelenik benne a környezettudatosság, az innováció, a letisztult irányvonal, amely a gyermekek ízlésvilágára is hat” – hangsúlyozta Borsi Róbert.

A vásárcsarnokot összesen 4,1 milliárd forintból újították fel, parkolólemezt építettek és megszépülhettek a környező terek, zöldterületek is.  A korszerűvé tett csarnokot 51 egységgel adtak át. „A beruházással több évtizedes problémák oldódott meg, mint a zsúfoltság, a parkolási gondok.

A parkoló közel 300 jármű befogadására lett alkalmas, és elektromos autók töltésére is lehetőség van. Az új létesítményben liftet és mozgólépcsőt is kiépítettek, és a csarnok akadálymentesítése is megtörtént. A csarnok és a parkolólemez közötti területen megépült a kereskedők utcája is, ami a ruha, iparcikk és szezonális termékek árusítására kijelölt terület, itt 30 stand található. A korábban a vásárcsarnok melletti faházakban üzemelő büfék pedig az épületbe kerültek.

Az 1977-ben átadott Mónus Illés úti bölcsőde is megújulhatott, energetikai korszerűsítésen esett át a Marcalváros és Nádorváros találkozásánál lévő 48 férőhelyes intézmény. A belső megújítás kapcsán többek mellett kifestették a csoportszobákat, a különböző helyiségeket, a folyosó új burkolatot kapott, új csaptelepeket szereltek fel és mozgáskorlátozott- mosdót is kialakítottak.  A beruházás összege mintegy negyedmilliárd forint, melyből 230 milliót a magyar állam biztosított. „Ahhoz, hogy ne csak kívül legyen szép, energiatakarékos, hanem belülről is megújuljon az épület, az önkormányzat biztosította a szükséges forrást” – mondta a képviselő.

Sportos, szabadidős fejlesztések is történtek a területen. A marcalvárosi víztorony mellett létesült például Győr és egyben Magyarország legmodernebb görparkja. A közösségi tér minden gördülő sporteszközzel használható, legyen az BMX kerékpár, roller, görkorcsolya, gördeszka vagy snakeboard, streetboard.

Fotó: O. Jakócs Péter

Négy játszótéren új eszközökkel bővült a park, ilyen beruházás történt a Szigethy A. út 78. szám mögötti parkban, a Nádor utcai játszótéren, az Ikva u. 15. szám mögött téren és a Csibész-ligetnél, ahol korábban kültéri fitneszparkot is átadtak.

Kisebb volumenű munkálatok zajlottak a Nádor utcában, ahol kicserélték a padokat, elbontották a régi, vasbetonból készült pingpongasztalt, illetve megjavították, s ezáltal még biztonságosabbá tették a kutyafuttató oldalsó lemezeit. Az Ikva utcában parkolóhelyeket festettek fel. Ezenkívül történt közvilágítás javítás, játszótéri kerítés felújítása, a csatornafedlapok rendbetétele.

„A legnagyobb problémát nálunk is a parkolás kérdése okozza. Folyamatosan keressük a lehetőségeket az új parkolóhelyek kialakítására, persze mindezt úgy kell tennünk, hogy azok ne menjenek a zöldterületeink rovására” – hangsúlyozta Borsi Róbert. A tervek már elkészültek, a szükséges forrásra vár a parkolóhelyek bővítésének megvalósítása az Ikva utca két pontján is, valamint a Verseny utca 11. és a Szigethy Attila út 67. közötti szakaszon, ahol a felvonulási területen jelenleg szokásjog alapján parkolnak.

Nagyon fontos feladat az Ikva utca és Lajta utcai csomópont átépítése, valamint a Táncsics Mihály utcában a járda rendbetétele és a garázssorok előtt parkolók kialakítása, ezen fejlesztésekre szintén elkészültek a tervek, forrásra vár a beruházás.

Kapcsolódó témák: #Adyváros | #marcalváros | #Nádorváros |