Hirdetés
Életre kelt történelem

A középkorba repítenek a Szent László Napok

Fotó: Vig Norbert
Németh Boglárka
2022.06.25. 13:55

A Szent László Napokat idén június 24. péntek és június 26. vasárnap között rendezik. Az esemény keretein belül vissza utazhatunk az időben és Szent László királyunk tetteire emlékezve különféle, a középkor hangulatát idéző programokon vehetünk részt. A rendezvényen a lovagkor jellegzetes momentumai költöznek az Aranypartra. Lovagi tábor, gyerekeknek hagyományőrző játszóház, jurták, középkori mesterségek bemutatóit lehet megtekinteni. Akik a zenét kedvelik, azoknak sem kell messzire menniük, hiszen egész nap koncertek várják őket a nagyszínpadon.

Hirdetés

Az esemény péntek este a fáklyás, tüzes lovagi felvonulással kezdődött a beöltözött tömeg az Aranypartról indult, a Kálóczy téren és hídon át végül a Széchenyi téren állt meg a menet.

Ez tavaly volt először és méltó kezdése a programnak, szombaton 11 órától, ahogy láthatják van a díszes, hagyományőrző felvonulás, ahol korhű kosztümökben lóháton vonul maga Szent László, hű szolgái, harcosai és a nép, tesznek egy nagy kört a belvárosban, majd az Aranypart felé veszik az irányt, ahol programok sokasága várja a családokat. Én úgy gondolom ez tényleg egy mindenkinek érdekes és izgalmas programlehetőség Győrben, amire még most sem késő kilátogatni.”– számolt be a Győr Plusznak Csurák Erzsébet, a Szent László Napok egyik főszervezője. 

Hirdetés

A menetben feltűntek a Kassai Lovasiskola tagjai, a Pusztai Rókák Nomád Hagyományőrző Egyesület, a Szelindek Együttes zenészei, a Győri Lovas Színház tagjai, az Ördöglovasok, a Póni Óvodások. Összesen 20 póni, ezen kívül szamarak és szekerek kísérték a tömeget, melyben majd 300 lovas és gyalogos hömpölygött végig a belvároson. 

Tóth Szilárdot kérdezzük

Shakira nevű lován kérdeztük Tóth Szilárdot, aki a program egyik főszervezője, a Győri Lovas Színház alapítója. “Hamupipőkével kezdjük meg a színpadi programsorozatot az Aranyparton, ez egy mesejáték gyerekeknek. Ezt követően a csoportok mutatkoznak be, fegyverbemutató is lesz. A mai nap befejezése pedig ez tüzes show lesz, melyben tűzzsonglőrök is részt vesznek. “- számolt be a nyereg királya, aki a menetben Szent László hű társa. A király ezúttal is, ahogy tavaly Németh Miklós volt.

Az egyik sereghajtó az esemény szó szólója pedig nem más, mint Herkely Ákos kollégánk, aki a Győr Plusz Rádió egyik műsorvezetője. 

Herkely Ákos kollégánk a menetben

A program idén is fergetegesnek ígérkezik, az időjárás pedig kedvez kinti játékoknak, Tóth Szilárd szerint nagy munka van az esemény mögött.

“9-10 éve vagyok az egyik szervező, ez az esemény már része az életemnek. Engem sokan úgy ismernek, hogy rodeós fenegyerek, aki száguld a vadlovakon, de  hozzám mindig közel állt a középkor és amikor jött ez a felkérés én nagyon örültem neki, sok minden megváltozott és kiegészült a kezdetek óta. Szent László személyét én azért szeretem és tisztelem, mert azok közé a királyok közé tartozott -nem véletlenül volt ő lovagkirály-aki királyként az első sorban harcolt és nem hátul.– hangsúlyozta Tóth Szilárd. 

Galéria: Vig Norbert

Galéria: Vig Norbert

A részletes program itt található.

Kapcsolódó témák: #Szent László-napok |
likeold
a fb oldalunkat