A koktélok mestere

Pécskai István
2022.12.21. 14:01

Ha finom koktélt szeretnénk inni, Horváth Jonatánt érdemes megkérni, készítsen nekünk egyet a széles repertoárjából. A 24 esztendős győri bartendernek az élete az italfejlesztés.

Szenvedélyesen, minden erejét beleadva űzi a szakmáját. Kreativitása és a munkába fektetett energiája az eredményekben is megmutatkozik. Idén megnyerte a Monin Cup országos versenyét Budapesten, amivel kvalifikálta magát a franciaországi nemzetközi fináléra. A decemberben lezajlott döntőben ötven ország 500 indulója közül az előkelő tizenötödik helyen végzett.

Jonatán 2015-ben, tizenhét évesen lett barista, nem sokkal később pedig a bartenderi vizsgát is letette. Azt mondja, tehetség és kiemelkedő szorgalom szükséges ahhoz, hogy valaki jó bartender legyen.

„Mentálisan és fizikálisan is megterhelő szakma a miénk. Én átlagosan három-hat órát alszom csak naponta. Úgy vélem, szenvedély nélkül nem is lehet csinálni. Folyamatosan fejlesztem és képzem magam, megállás nélkül tanulmányozom a könyveket, hogy még jobb legyek. Nagy célom, hogy nemzetközi versenyeket nyerjek, és sikeres bárokat hozzak létre, akár külföldön is” – nyilatkozta Horváth Jonatán a Győr+ Médiának.

A bartender úgy véli, a különböző koktélok megálmodásának és létrehozásának csak a kreativitás szabhat határokat.

„Nekem öt év kellett, hogy elfogadható szintre képezzem magam. Nagyon jó mentoraim voltak. A hazai bartenderek között folyamatos az eszmecsere. Természetesen elsősorban mindenki saját magát akarja fejleszteni, de megosztjuk egymással az ötleteinket és az elképzeléseinket” – tette hozzá Horváth Jonatán.

A bartender, aki egyébként szeret wakedboardozni és síelni is, több ezerféle italt el tud készíteni. Folyamatosan kísérletezget, hogy a vendégeknek a legfinomabb koktélokat szolgálhassa fel.

„A specialitásom a Negroni, amely ginből, campariból és vermutból áll. Nagyon sok időt áldozok a tesztelésre, hiszen az a célom, hogy a legtökéletesebb szirupokat használjam fel a koktélok elkészítéséhez” – fogalmazott a bartender.

Horváth Jonatán számára nagyon sokat jelent, és motiválja, ha megdicsérik.

Szerencsére a visszajelzések pozitívak. Erőt adnak a munkámhoz, és ösztönöznek rá, hogy tovább fejlődjek” – mondta a bartender.

Kapcsolódó témák: #barista | #bartender | #mixer |