A kívánságvízesés kincse

Szöveg és fotó: Xantus János Állatkert
2022.11.26. 17:47

A Győri Állatkert néhány éve megújult főbejárata igazán különleges. Egyik legszebb része az oldalán lecsorgó vízesés, amely egy kis tóban végződik. A legenda szerint, ha pénzérmét dobunk egy tóba, teljesülni fog a kívánságunk.

Hirdetés

Ha ezt csak babonának is tartjuk, az mindenképp elmondható, hogy a pénzbedobálás pozitív gondolatokat ébreszt az emberben. Hiszen, ha kívánsága talán nem is teljesül pont úgy, ahogy ő szeretné, a tudatában van, hogy a bedobott összeg, legyen akár csak 5 Ft, jótékony célra megy. A látogatók pedig ki is használják a lehetőséget, egyúttal ezzel az apró gesztussal adakoznak is az állatkert javára.

Az állatkert munkatársai remélik, hogy minden kívánság teljesült, ami eddig a tóba érkezett. Azonban az egész szezonban a víz alatt heverő érmék sajnos az idő folyamán korrodálódnak, így minél később emelik ki a tóból őket, annál inkább használhatatlanná válnak. Ha értéküket veszítik, jótékony célra sem fordíthatók. Az állatkert a téliesítés során mindent megtett az adakozott érmék megmentése érdekében, egyúttal elkészült a tervvel, amely helyettesítheti a tavat.

Az érmék útja a főbejárati tóból egy betonkeverőbe vezetett, amelybe homokot és kavicsot szórtak. A keverő egy órán keresztül dolgozott, hogy a pénz megtisztuljon a rárakódott rozsdától. Ezután egy tisztító mosáson esett át az összesen 63 kilónyi csomag. Sajnos még így sem született csillogó eredmény. Az állatkert csapata azonban már teljes erőbedobással készül a megoldásra a jövőre nézve. Az összegyűjtött és címletezett érmék a Magyar Nemzeti Bankhoz kerültek, ahol szakértők döntik el, milyen értékben maradtak épek. Egy biztos: ezek a tóból kimentett érmék a forgalomba már vissza nem kerülhetnek.

Az állatkert területén, köztük a főbejáratnál is, három ponton érmebedobókat helyezünk ki. Az ide bedobott összeget így valóban jótékony célra lehet fordítani, értékük egyértelmű, a forgalomba visszahelyezhetők. Illetve a gyerekeknél sem vész el az érmebedobás játékos varázsa az állatos illusztrációknak és a kreatív bedobási lehetőségeknek köszönhetően.

Látogasson el a Győri Állatkertbe, ahol egész évben interaktív foglalkozások széles választéka várja a családokat! Karácsonyi ajándékba kérjen örökbefogadást vagy állatkerti bérletet, így váljon VIP vendéggé, és ne maradjon le egy újdonságról se!

Hirdetés