Nemzeti Ünnep

A hősökre emlékeztek Győrben

Fotó: Ács Tamás
Németh Boglárka
2021.10.23. 14:33

Az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire és áldozataira emlékeztek Győrben szombat délelőtt.

A Városháza épületének első emeletén található Szigethy Attila emléktábla előtt tisztelegtek városunk vezető: Dr. Dézsi Csaba András polgármester, Dr. Pergel Elza, Radnóti Ákos és Szeles Szabolcs alpolgármesterek. Itt helyezték el az emlékezés koszorúit. Dr. Dézsi Csaba András az emléktáblánál elmondta: szomorú párhuzamot lehet vonni az akkori történések és a mai időszak között, de szerencsére olyan országokban, melyek nem Európában vannak. „A világon az erőszak, a diktatúra, a terror nem szűnt meg. A nagyhatalmaknak ugyanúgy politikai játszmái a kisebb országok, mint annak idején voltunk mi, akiket bíztatott a nyugat, azok a gyarmattartók, akik ma is kioktatnak minket és utána cserbenhagytak. Nem szabad, hogy ez megismétlődjön”- mondta el a polgármester, majd hozzátette: nagyon fontos, hogy a történelem legyen az élet tanítómestere és a diktátorok vagy azok leszármazottai ne kerülhessenek hatalomra.

A városvezetők ezt követően a Szent István út 5. elé vonultak a Szigethy Attila domborműhöz, itt működött ugyanis az 1956. október 30-án megalapított Dunántúli Nemzeti Tanács, melynek ő volt az elnöke, és amelyhez 65 éve több megye is csatlakozott. A Himnusz és a Szózat is felcsendült, továbbá Szabó György, a Szigethy Attila Társaság elnöke is felszólalt.

Fotó: Ács Tamás

Az ünnepség megkoronázása a Golgota emlékműnél volt. Itt elsőként Dr. Pergel Elza alpolgármester mondta el ünnepi beszédét. A városvezető kiemelte: 1956-ban fellázadt a nép az idegen hatalom, az idegen ideológia ellen a jobb élet reményében. Pergel Elza hozzátette: október 23-án egyszerre ünnepeljük a hősöket és gyászoljuk az áldozatokat és büszke győriként emeljük fel fejünket, hiszen Győr volt a forradalom második fővárosa. Az alpolgármester az ’56-os győri mártírokra is emlékezett: Földes Gáborra, Tihanyi Árpádra, Gulyás Lajosra, Török Istvánra.

Az alpolgármester asszony után Simon Róbert Balázs, a terület országgyűlési képviselőjének beszéde következett: „Ma, 65 évvel a forradalom után egyre kevesebben vannak közöttünk, akik élő szemtanúi voltak ennek a kornak, Ezért ránk, szülőkre jelentős feladat hárul. Meg kell  tanítanunk gyermekeinknek, hogy a megmaradásunkat és jövőnket jelentő szabadságot és a nemzeti függetlenséget nem adják ingyen. Minden nap, újra és újra meg kell küzdeni értük” -mondta a politikus, majd hozzátette: azt kívánja magának és minden ma élőnek, hogy sose váljunk gyáva néppé, hiszen súlyos tétek mindig lesznek, de ez nem ok arra, hogy úrrá legyen rajtunk a félelem.

Ezt követően a Győri Nemzeti Színház igazgatójának, Bakos-Kiss Gábornak a színésznövendékei adtak műsort. A MATE Kaposvári Campus Rippl-Rónay Művészeti Intézet elsőéves színészhallgatói drámaian dolgozták fel Márai Sándor: Mennyből az angyal című versét. A produkciót néma csendben hallgatta a közönség, többek szemébe könny futott, ahogy a fiatalok előadásukkal megidézték 56-ot, melynek fő üzenete és címe: „Mindig új élet lesz a vérből….” volt.

Az esemény a koszorúzással zárult. Az emlékezés virágait a város vezetői és a városban élő és működő közösségek helyezték el, ezt követően a diákok lyukas papírzászlókat tűztek a koszorúk közé.

Fotó: Ács Tamás

Televíziós szerkesztő: Németh Boglárka, Zombai-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #1956 | #emlékezés | #forradalom | #nemzetiünnep |