Hirdetés
Máté Mária, Szabó Béla és Halász Ödön előtt tisztelegtek

A hősökre emlékeztek az Újvárosi temetőben

Fotó: Ács Tamás
Földvári Gabriella
2021.10.22. 14:00

Hagyományosan idén is megemlékezést tartottak Máté Mária és Szabó Béla, az 1956-ban mártírhalált halt, Újvárosban eltemetett fiatalok sírjánál pénteken a temetőben.

Hirdetés

Máté Mária, Halász Ödön és Szabó Béla a börtönnél lezajlott tűzharcban vesztették életüket. Eredetileg a győri köztemetőben ásták ki a három mártír sírját, de a közelben lévő szovjet laktanya miatt a temetésre felkért pap figyelmeztette őket: a nagy tömeg felingerelheti a katonákat és esetleg a gyászolókba lőhetnek. Ezért a szertartás reggelén az újvárosi temetőben ásták meg a sírokat és helyezték a három fiatalt örök nyugalomra. Halász Ödön sírját 1957. február 26-án az újvárosi temetőből a győri köztemető helyezték.

A pénteki megemlékezésen Szeles Szabolcs alpolgármester felidézte: Győrben már a forradalom előestéjén tudni lehetett, valami történni fog. Aztán amikor a pesti srácok utcára vonultak, Győrben is megmozdult a közösség. Október 25-én leverték a vörös csillagot a szovjet emlékműről, a Rákosi címert pedig a Városháza faláról. A tömeg ezután ment a börtön elé, hogy követelje a politikai foglyok szabadon bocsátását,  ami tragédiába torkolt, ekkor kapott halálos lövést Máté Mária, Szabó Béla és Halász Ödön.
Az alpolgármester megemlékezett a forradalom győri szereplőiről Szigethy Attiláról, Tihanyi Árpádról, Földes Gáborról és Török Istvánról, valamint a névtelen hősökről is.
„Nehéz időket élünk, Európa mintha elveszítette volna az önkontrollt, mintha nem számítanának azok az értékek, ami mentén felépült a kontinens. Nekünk, magyaroknak nagyon fontos, hogy megőrizzük hagyományainkat, hogy a gyermekeinknek azt a jövőt adjuk, amit mi kaptunk örökségbe. Ezért is szükséges, hogy emlékezzünk az ’56-os hősökre.” – fogalmazott a politikus.

Dr. Lukácsi Zoltán kanonok, plébános imádsággal tisztelgett a hősök előtt, a megemlékezésen közreműködött az Újvárosi Művelődési Ház kórusa és Lázár Attiláné hegedűn.

Galéria: Ács Tamás

A megemlékezésen forgatott a Győr+ TV. Televíziós szerkesztő: Ficsór Dávid

Kapcsolódó témák: #1956 | #emlékezés | #Győri önkormányzat | #ünnep |
Hirdetés