A három tollas bohóc

Fotó: Xantus János Állatkert
Győr+
2022.09.04. 16:22

A nyár végi kitartó napsütésben még továbbra is van lehetőségünk egy kellemes állatkerti sétát tenni. A fák között, az árnyékos kifutóknál nézelődve azonban bármikor ránk kiálthat valaki egy rikácsoló „helló!”-val, amelyet természetesen megrökönyödéssel fogadhatunk, egészen addig, amíg rá nem jövünk, ki áll a fondorlatos tett mögött.

Hirdetés

Az elkövető egy sárga-kék arapapagáj. Ezek a tollas bohócok hárman képviseltetik magukat a győri állatkertben: Dumás, Zara és Aru. Dumással a főbejárat melletti Tapizooban, Zarával a terráriumház előtti kis füves nyitott területen, Aruval pedig olykor a zooshow-n lehet találkozni.

Dumás nem véletlenül kapta a nevét. A győri állatkert kollégáit és a látogatókat rendszeresen megörvendezteti hangutánzó képességével.

Hiszen bármennyire okosak is ezek a madarak, valójában, amit a csőrükkel csinálnak, az nem beszéd, pusztán hangutánzás. A zooshow Aruja vagy zöldszárny kollégája, Rio szíves örömest mutatják be a papagájok eme különleges képességét a nyár hátralevő napjain, minden nap kétszer a zooshow-n, 11 és 15 órakor.

Dumás a szegedi állatkertből került hozzánk. Kézzel nevelt kismadár volt, szelíd, okos, értelmes. Nagyon szeret beszélgetni és segíteni gondozóinak. Mivel jól nevelt papagáj, néhány dolgot az emberektől megtanult: illedelmesen köszön a látogatóknak, ám a sértést nem hagyja megtorlatlanul.

Olykor pimasz hangulattal telik egy-egy napja, ilyenkor vagy csak felhúzott csőrrel ül némán, és nem hajlandó megszólalni, vagy egyszerűen csak ennyit mond az őt szólongatónak: „dagi”. A hangulatát egy kellemes, ringatós dallal lehet feloldani, amire Dumás is ringatózni kezd. Kedvenc csemegéje a héjas földimogyoró, amit könnyedén hámoz meg éles csőrével, de keksszel is beéri.

Gondozóival incselkedik, játszik, beszélget, bújócskázik. Este, amikor tudja, hogy mennek érte a gondozói és elviszik vacsorázni, már szólongatja őket hangos „gyere, Dumi” felszólítással. Ezek az állatok 2–4 éves gyerek szintjén képesek gondolkodni, kommunikálni, ismerik a saját nevüket, de egyes szám harmadik személyben beszélnek önmagukról.

Látogassanak el a győri állatkertbe, találkozzanak Dumással és társaival a nyitvatartási időben egész nap! A zooshow-n többet is megtudhatnak ezekről a különleges, színpompás, intelligens madarakról. Tegyék fel kérdéseiket bátran a gondozóknak. Dumással, Zarával, Aruval, Rióval és társaikkal mindenkit vár a győri állatkert!


(X)

Szöveg/fotó: Xantus János Állatkert

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #Xantus János Állatkert |