A hangember

Földvári Gabriella O. Jakócs Péter
2023.02.26. 15:00

Gerbert Judit színész, előadóművész, kisgyermekkori művészeti nevelő. Hangja hallatán sokan felkapják a fejüket, hiszen orgánuma összetéveszthetetlen. Számos győri színházi szerepben, reklám- és szinkronhangként vált ismertté. Az utóbbi időben pedig kisgyermekes szülőknek tart művészeti foglalkozásokat.

A Gór Nagy Mária Színitanodában szerzett diplomát 1998-ban, majd játszott Székesfehérváron, Budapesten a József Attila Színházban, 1999-ben szerződött a Győri Nemzeti Színházhoz, ahol 12 éven át láthattuk a színpadon. Hangja és külleme okán gyakran találták meg a magányos nő figurák, 2003-ban tett felsőfokú színészi vizsgát Robert Thomas Nyolc nő című darabjának „Pierette” szerepében, Bor József rendezésében. Első filmje pedig a „Szőke kóla” volt.

„Háziasszonykodtam rendezvényeken, esküvőket celebráltam, az utolsó nyolc évben úgy dolgoztam Győrben, hogy már a fővárosban éltem, szinkronizáltam, reklámokat mondtam fel. Aztán megismerkedtem a volt férjemmel és Rábapatyra költöztünk, ott azonban nem volt színészre igény. Egyik egykori osztálytársam mondta, hogy próbáljak meg kisgyermekkori művészeti neveléssel foglalkozni, pedig akkor még sem gyerekem nem volt, sem végzettségem nem volt hozzá. Elvégeztem a módszertani tanfolyamot és foglalkozásvezető lettem először Sárváron, Szentgotthárdon, Körmenden, Sopronban, majd Győrben is. Ez a foglalkozás a kodályi elveken alapuló, 3 éven aluliaknak szóló kisgyerekkori művészeti nevelést jelent” – fogalmazta meg pontosan a munkáját Gerbert Judit.

Elmondta, elsősorban a szülőkre fókuszál, mondókáznak, verselnek, dalolnak. „Mindenkit arra biztatok, hogy bármilyen borzalmas is a hangja, énekeljenek a kisgyerekeiknek, hiszen számukra az ő hangjuk a legszebb a világon.” Gerbert Judit „A te hangodat ismerem” koraszülöttekért alapítványnál is dolgozik. Gitárral, élő énekszóval járnak a koraszülöttosztályokra az anyukákhoz, így próbálnak a traumán átesett szülőknek támogatást adni. „A dalok, a mondókák a kötődést rendkívül segítik. Főleg egy ilyen helyzetben, ahol nehezebben tud kapcsolódni az édesanya a koraszülött gyermekéhez” – emelte ki a szakember.

Gerbert Judittal Farkas Mónika beszélget a Győr+ Rádióban, a Győr+ Este műsorában február 28-án, kedden 19 órától.

Kapcsolódó témák: #család | #művészet |