Hirdetés
Szabóné Köteles Mónika audiológus szereti a csendet

A hallás őrzője

Fotó: Marcali Gábor
Szabó Csilla
2020.06.08. 10:25

Nem csak a fülhöz, mint érzékszervhez ért Szabóné Köteles Mónika audiológus szakasszisztens, hallásakusztikus, összetett és változatos munkája során a hozzá forduló felnőttek és gyermekek lelki problémáival is foglalkozik hiszen tudjuk, lélek és test, összetartoznak. Ő maga különösen nagyra értékeli a csendet, de a legnagyobb boldogság számára az, ha a hangok világát visszaadhatja a hallássérült embereknek.

Hirdetés

Nem csak a fülhöz, mint érzékszervhez ért Szabóné Köteles Mónika audiológus szakasszisztens, hallásakusztikus, összetett és változatos munkája során a hozzá forduló felnőttek és gyermekek lelki problémáival is foglalkozik hiszen tudjuk, lélek és test, összetartoznak. Ő maga különösen nagyra értékeli a csendet, de a legnagyobb boldogság számára az, ha a hangok világát visszaadhatja a hallássérült embereknek.

Szabóné Köteles Mónika Győrszentivánon élt szüleivel, majd családot alapított, nagyobbik lánya 20 éves, már dolgozik, kisebbik még gimnazista. Mónika a kereskedelemben és direktértékesítésben dolgozott, ezen a területen keresett fix munkaidős állást. Kapcsolatba került egy gyógyászati segédeszközöket forgalmazó céggel, ahol elkötelezett lett az egészségügy mellett. Akkori vezetőitől eltanult „Szívvel az emberért, tudással a hallásért!” gondolat nem csak hogy – stílusosan – megütötte a fülét, hanem az ő jelmondatává is vált. A munka során kihívásként élte meg annak sokrétűségét: elvégezte a gyógyászati segédeszköz-forgalmazó tanfolyamot, majd hozzá egy egészségügyi modult is, és az ezekre ráépíthető audiológus szakasszisztens, hallásakusztikus képzéseket. Szakmáját azóta is folyamatos tanulás kíséri, az új technikához, új eszközökhöz képeznie kell magát.

Hirdetés

Az audiológus az emberek hallásával foglalkozik, amelyben az első lépés a prevenciós szűrővizsgálat. A megállapított halláscsökkenésnél következik a megfelelő készülék kiválasztása, és csak utána kezdődik az igazi feladat, a folyamatos hallásgondozás. „Az évek során bizalmi viszony alakul ki a hozzám fordulókkal, hiszen beszélgetünk egészségi állapotukról, életvitelükről, mindarról, ami hatással lehet hallásukra is. Sokan félelmekkel érkeznek, és segítenem kell legyőzni a szorongásaikat” – beszélt a szakmája szépségéről az audiológus hozzátéve: „Tudniuk kell: ha hallásjavító készüléket kapnak, egy élethosszig tartó kapcsolatot is elindítunk, sosem maradnak egyedül. Vannak, akik hónapok, évek után kapják vissza a hallásukat, számukra egy új élet kezdődik. Mire eljutnak hozzám, lehet, hogy el is felejtik, milyen hatással voltak rájuk a hangok. Meg kell tanulniuk, hogy egy érzékszervüket újra „bekapcsoljuk”, és én tudok ebben is segíteni nekik.”

Mónika a legkülönfélébb emberekkel és sorsokkal találkozik munkája során, akiknek személyre szóló segítség kell, mindenki egyedi tanácsadást és megoldást igényel. A hallókészülék technológia rohamos és lenyűgöző fejlődésen ment át és folyamatos az újítás, a legmodernebbek kicsik és stílusosak, okosak és hasznosak, tényleg megkönnyítik a páciens életét. A gyerekekkel még bizalmasabb a viszony, hozzájuk másképpen kell közelíteni, mint a felnőttekhez. Szüleikkel együtt érkeznek, az egész családdal kell foglalkozni, hogy a mindennapjaik természetes részévé váljon a készülékes gyermek. Fontos a szülők bizalmának elnyerése, és a folyamatos együttműködés felépítése. Gyakran a hallássérült gyermekek beszédfejlesztésével foglalkozó szurdopedagógust is bevonnak a vizsgálatokba, ilyenkor több, játékos foglalkozás eredményeivel összehangoltan állítják fel a hallásgörbét, ami alapján kiválasztják a szükséges készüléket.

Az audiológus viccesen megjegyezte, nehéz a szakmától elszakadva élni a mindennapokat: néha a buszon utazva, látva a fiatalokat és felnőtteket, akik fülhallgatóval hangosan hallgatják a zenét, eszébe jut, hogy nemsokára talán velük is találkozik munkahelyén. Arra a kérdésre, hogy a nők vagy a férfiak fogadják-e el könnyebben a hallókészülékeket, egy kedves esetet mesélt, egy 87 éves bácsi azt mondta neki, ő bizony nem teszi fel azt a fülére, mert hogy fog kinézni vele. A készülékek beállításánál szükséges technikusi véna mellett Mónika a külcsínre is figyel, hallássérült lányok kérésére akár strasszkövekkel is díszíti a fül illesztékeket, hogy azok divatosak és szépek is legyenek.

Családjával Dunaszegen élnek, a hagyományok őrzése és a természet közelsége fontos számára. 16 éves korától évekig teljesítménytúrákon vett részt. Bakancslistáján szerepel, hogy elvégezzen egy túravezetői tanfolyamot és a falubeli gyerekekkel járja a Szigetközt és a magyarországi hegyvidékeket. A hangok mellett azonban a csöndet is kedveli, imád olvasni, kedvenc könyvével elvonulni és elmélyedni a gondolatok világába.
Kapcsolódó témák: #egészségügy |
likeold
a fb oldalunkat