Papagájmentő Alapítvány

A háborús menekültekkel érkező papagájoknak is segítenek

Fotó: Pixabay
HAK
2022.03.08. 08:54

Egyre fokozódik a helyzet Ukrajnában, az orosz csapatok egyre több nagyvárosba, településre törnek be, a civilek pedig menekülni kénytelenek. Akik tudják, a kis kedvenceiket is magukkal hozzák, így nekik is szükségük van a gondoskodásra. A győri Papagájmentő Alapítvány is csatlakozott a segítők közé.

Számos híradás érkezik arról, hogy szükség van állateleségre, állatok számára takarókra, fekhelyekre. Valóban, a háború borzalma őket sem kíméli. A menekültek érthető módon ha tehetik, nem hagyják hátra társállataikat, hiszen a békés mindennapokban is családtagnak számítanak, a bajban is gondolnak rájuk. Egy emberhez, lakáshoz szokott állat pedig nem tud magáról gondoskodni, így ez is a mi feladatunk.

Szerencsére Győrben is hatalmas az összefogás a menekültek megsegítésére. Többször is hírt adtunk már arról, hogy eleséget gyűjtenek az állatoknak. Például a győri önkormányzat Honvéd ligeti épületében gyűjtik a felajánlásokat, melyekkel a menekültekkel érkező társállatokat segítik. A Bearded Villains Hungarian Crew is az állatok megsegítésén fáradozik, az ő kezdeményezésükről is hírt adunk már korábban.

Most a győri Papagájmentő Alapítvány számolt be jó hírről a közösségi oldalán, mely szerint a papagájaikat mentő menekültek számára is adódott megoldás. Ahogy fogalmaznak:

„A Külgazdasági és Külügyminisztériumtól kértünk segítséget abban, hogy az Ukrajnából, a háború elöl menekülő emberek társállatként magukkal hozhassák papírok nélkül is a nagyobb testű papagájaikat úgy, hogy a határon azok ne kerüljenek hatósági elkobzásra. A mai napon ezt a megnyugtató választ kaptuk: Megkeresésünkre a NÉBIH igazgatója, dr. Márton Lázár elmondta, hogy az aktuális helyzetben minden állatot, amely a gazdájával érkezik – beleértve a papagájokat is – beengedünk Magyarországra. Kvázi “társállatként” kezelik őket, függetlenül a jogszabály pontos megfogalmazásától. Amennyiben valakinek szüksége van a papagájainak ideiglenes elhelyezésére, keressen minket, segítünk!”

A háború okozta káoszban és kétségbeesésben minden fejlemény és haladás némi nyugvópontot jelent a menekülteknek, így kérjük, aki tudja, adja tovább a jó hírt, hogy senkinek nem kell hátrahagynia kedvenceit, mindenre keresünk megoldást, mi magyarok, mi győriek.