Hirdetés
Győr+ Rádió

A Győri Balett bemutatja: Anna Karenina

Fotó: O. Jakócs Péter
Farkas Mónika
2019.11.08. 14:41

A társulat jubileumi évadának új bemutatója a világirodalom egyik leghíresebb románca, az Anna Karenina táncszínházi adaptációja, amit Velekei László, Seregi- és Harangozó-díjas koreográfus állít színpadra.

Hirdetés

Lev Tolsztoj 1872-ben szemtanúja volt, amikor egy fiatal nő, féltékenységi rohamában egy tehervonat elé vetette magát. Az írót a halott, összeroncsolt nő látványa sokáig nyomasztotta. Tizenegyszer dolgozta át a művét, mire megszületett a végső változat, mely Annát a világirodalom legnagyobb hősnői közé emelte. Velekei László korábban már vitte színpadra ezt a grandiózus művet, most itt Győrött azonban egy teljesen más koreográfia született, Csepi Alexandra dramaturg segítségével.

A táncszínházi adaptáció középpontjában Anna, a szenvedélyt megélő nő áll. A fiatal asszonynak mindene megvan, ami kell egy boldog élethez, ám egy végzetes napon találkozik a fényes karrier előtt álló, jóképű fiatal katonatiszttel, Vronszkij gróffal. A nagybetűs szerelem után vágyódó férjes asszonyt örvényszerűen ragadja magával ifjú szeretője iránti szenvedélye, egészen a tragikus végkifejletig. Amikor pillantásuk először találkozik, Anna élete megpecsételődik, bukása ettől kezdve elkerülhetetlen.

Hirdetés

A címszerepet Marjai Lili Anna, Karenint Artem Pozdeev, míg a csábítót Jekli Zoltán kelti életre. Dramaturgiailag új szál, hogy a történetben megjelenik a Végzet, mely mint a pók fonja a tragikus sorsok fonalát. Ezt a szerepet bravúrosan ketten táncolják: Luigi Iannone és Luka Dimic. Az előadásban közreműködnek a Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola növendékei. Velekei László ismét kiváló zenét választott a történetmeséléshez, Max Richter szerzeménye kitűnően illeszkedik a darab sötét tónusához.

O. Jakócs Péter fotói

Folytatódik a Győri Balett 40 éves jubileumi eseménysorozata, a pénteki szakmai bemutatót követi a szombati premier, útjára indul városunkban a nagyívű, felkavaró történet, az Anna Karenina.

Rózsa Tamás fotói

Kapcsolódó témák: #Győr+ Rádió | #Győri Balett |
likeold
a fb oldalunkat